RECENSIE: Trentemoller - Reworked / Remixed

Cover Trentemoller - Reworked / Remixed
2012-02-07 Trentemøller is er de afgelopen jaren in geslaagd een brug te bouwen tussen luisteraars van Indie Rock/Pop en Dance liefhebbers. Op zijn eerste album The Last Resort waren de dance invloeden nog leidend, maar op het in 2010 verschenen album Into The Great Wide Yonder werd het geluid pompeuzer en meer gericht op het gebruik van echte instrumenten. Dit bleek het afgelopen jaar ook in zijn live shows. Waar voorheen de optredens van Anders Trentemøller bestonden uit een verzameling electronica met Anders zelf erachter, zagen we dit jaar een heuse live band op festivals.

Op de dubbelaar Reworked/Remixed is Trentemøller weer in zijn eentje achter de knoppen gekropen om een aantal van zijn eigen nummers te remixen. Hij heeft bovendien anderen gevraagd om datzelfde te doen. De tracks zijn allemaal afkomstig van Into The Great Wide Yonder. Om de verzameling nog interessanter te maken vind je bovendien een aantal Trentemøller remixen voor andere arteisten, zoals Franz Ferdinand, Depeche Mode, Modeselektor en UNKLE. Niet de minste namen.

De sfeer is precies zoals je verwachten mag van Trentemøller; beklemmend en dreigend. Net wanneer je vreest weg te zakken in een sombere stemming duiken vaak de mooiste melodieën op. Gecombineerd met uitmuntende productievaardigheden plaatst hij zichzelf op eenzame hoogte. Hoewel, het kan niet altijd alleen maar goed zijn natuurlijk. ‘Wrong’ van Depeche Mode wordt zelfs in de Trentemøller remix geen goed nummer. Daarnaast vind je enkele instrumentale versies die wat voort kabbelen. Hoogtepunten zijn er gelukkig ook. ‘No You Girls’ van Franz Ferdinand kreeg een sublieme bewerking. De langverwachte inkopper van het refrein wordt met gemak vier minuten uitgesteld. In Modeselektor’s ‘The White Flash’ horen we Thom Yorke. Dat is zeker geen toeval. Op veel momenten is een duidelijke link met de muziek Radiohead te ontwaren.

Een andere niet te ontkennen invloed is psychedelische jaren zeventig muziek. Niet die van het wat vroegere knuffelige soort, maar die van in angstzweet uitgezeten trips. Gelukkig brengt een remix album veel afwisseling met zich mee, want voor je het weet ben je aan het swingen op een 60’s beat ritme van Efterklang’s ‘RainCoats’. En zo is er eigenlijk van alles wat. Geen coherent album, maar een goed overzicht van de kwaliteit en breedte van Trentemøller. Ook in remixes die anderen fabriceerden blijf je onmiskenbaar zijn eigen geluid horen. Check zeker ook ‘…Even Though You’re With Another Girl’ in de I Blame Coco versie. Een echte verrassing.
Recensent:Jasper Wognum Artiest:Trentemoller Label:News
Cover Sven Väth - In the Mix - The Sound of the Twelfth Season

Sven Väth - In the Mix - The Sound of the Twelfth Season Sven Väth is de vader van de techno voor onze oosterburen. Ook buiten...

Cover ZZT - Partys Over Earth

ZZT - Partys Over Earth Partys Over Earth ! Een heldere boodschap, maar wat betekent de verkeerd...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT