RECENSIE: Grown Cold - Grown Cold

Cover Grown Cold - Grown Cold
2012-02-19 No-nonsense, energiek en vastberaden, zo rept de bio over de muziek van Grown Cold, een band uit Oost-Nederland die deathmetal met een metalcore sausje op ons loslaat. De band is in 2009 opgericht en bestaat uit vijf man. Ze hebben inmiddels al in meerdere bandwedstrijden de finale gehaald. Zelf noemt Grown Cold haar muziek death-metalcore, maar bij nadere beluistering van de titelloze debuut EP hoor je eerder deathmetal dan metalcore.

Grown Cold is een EP waar vier nummers op staan, waardoor het feest al na een klein kwartier is afgelopen. In de lekkere lompe deathmetal hoor je af en toe wat screams en zogenaamde gang vocals. Dat laatste voegt niets toe aan de muziek, omdat het irriteert en afleidt van het deathmetal geluid dat de band het beste past. Wanneer je de gruizige riffs en smerige grunt van George Grein hoort is Obituary de eerste naam die in je opkomt. Zeker in opener ‘Walk The Plank’ borrelt de naam van de deathmetal toppers uit Florida meermalen omhoog. Ook lijkt de stem van George Grein enigszins op een kruising tussen Patrick Mameli (Pestilence) en Martin van Drunen (Pestilence, Asphyx, Hail Of Bullets). In het snellere, en daardoor minder lompe, ‘Our Glory Days’ doet Grown Cold dan ook regelmatig denken aan bands als Pestilence en Hail Of Bullets. De gang vocals tussendoor verpesten het dan weer een beetje. Wanneer ‘Kicked Down (And Left For Dead)’ begint lijkt het wel of Hypocrisy model heeft gestaan voor dit nummer. Zo is duidelijk welke bands Grown Cold beïnvloed hebben en is het nu aan het vijftal om een eigen smoel te krijgen, want daar ontbreekt het nog aan.

De lompe deathmetal van Grown Cold is misschien niet al te fijnbesnaard en inventief, maar hij smaakt wel naar meer. Wanneer ze de irritante gang vocals ook nog overboord gooien hebben we hier te maken met één van de betere nieuwe metalacts in Nederland. Deze plaat is een leuk begin.
Recensent:Jan Didden Artiest:Grown Cold Label:Eigen Beheer
Cover Enter Shikari - A Flash Flood of Colour

Enter Shikari - A Flash Flood of ColourDe Britse jongens van Enter Shikari zijn al sinds 2005 lekker bezig met het...

Cover The Black Atlantic - Darkling, I Listen

The Black Atlantic - Darkling, I Listen Ruim twee jaar geleden debuteerde The Black Atlantic met het album...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT