RECENSIE: Silverstein - Short Songs

Cover Silverstein - Short Songs
2012-03-22 Ondergetekende zag Silverstein ooit live. Niet geheel vrijwillig, en wat nog het meest bijbleef was toen er een pit losbrak in de kleine zaal van de Melkweg. ,,Ga maar lekker los, maar doe elkaar geen pijn, he’’, mijmerde de lokdragende zanger.

Tja, een beetje lafjes is het wel en de band kenmerkt zich voor een deel dan ook door dertien in een dozijn emo-punk. Godzijdank is daar nu het best lekkere Short Songs. Het album bestaat uit twee sets met liedjes die geen van allen de negentig seconden halen. De ene helft is Silversteins eigen werk, de andere helft bestaat uit covers van bijvoorbeeld Gob, Descendents en Nofx. In totaal ben je geen twintig minuutjes kwijt aan deze plaat.

In de set met eigen werk blijkt waar Silverstein de mist in gaat op gebruikelijke albums. Op die platen wil de band in vrijwel elk nummer wel ergens emotioneel gaan emmeren. Als de heren nou eens, net zoals op Short Songs onder de minuut zouden blijven, krijg je aangename hardcoresongs als ‘Sick As Your Secrets’ en ‘SOS’. Vooral de laatste is een keurige track, met een razende opening, typische interludes en brute breaks om van te smullen.

Jammer genoeg sieren ook enkele slappe songs het eerste deel van Short Songs. Zo is ‘Brookfield’ een heel makkelijk poppunkliedje zonder bravoure en ‘Sleep Around’ is zelfs een half akoestisch zeikplaatje dat enorm uit de toon valt tussen het geweld.

De set met covers is van een meer constant niveau. Zanger Shane Told blijkt prima geschikt te zijn om lekkere punkliedjes neer te zetten en heeft daarom terecht een meer dragende rol gekregen in dit gedeelte van het album. Tegelijk moet gezegd worden dat de band als geheel de covers uitstekend voor de dag brengt. Je mag het van sommige klassiekers eigenlijk niet zeggen, maar Silverstein doet ze misschien wel beter dan het origineel.

Short Songs is een vreemd album, met zoveel liedjes in een tijdbestek van nog geen twintig minuten. Maar het is wel een geinige plaat met veel lekker beukwerk en verrassend weinig emotioneel gehannes. Silverstein overstijgt zichzelf. Blijkbaar is de band meer een korteafstandsrenner.
Recensent:Koen Nederhof Artiest:Silverstein Label:Hopeless Records
Cover Les Discrets - Ariettes oubliées...

Les Discrets - Ariettes oubliées...Muziek hoeft niet altijd zijn beginpunt te vinden bij muzikanten, maar kan...

Cover Asphyx - Deathhammer

Asphyx - Deathhammer Ons eigen Asphyx heeft in haar eerste jaren van haar bestaan nooit een heel...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT