RECENSIE: Poliça - Give You the Ghost

Cover Polica - Give You the Ghost
2012-03-25 Auto-tune. De een vindt het een verrijking van het vocalistenvocabulaire, de ander vindt het een duivelse zangverkrachting. Het wordt vaak gebruikt om het bereik te verruimen of om de houdbaarheid van zwakke zangeressen te verlengen. Toch wordt deze muziektechniek met golvende toonhoogtes zo nu en dan ook op een aannemelijke manier toegepast. Zo ook bij Poliςa .

Deze band is ontworteld middels een goede samenwerking tussen Ryan Olson en Channy Casselle. Precies, beide lid van de Gayngs. Diezelfde Channy, waarvan de breekbare stem balanceert op de rand van machteloosheid, is aansprakelijk voor de kabbelende doch sierlijke auto-tunes op Give You The Ghost, het debuutalbum van de uit Minneapolis afkomstige band. Toch slaat de verveling zo hier en daar binnen. Dit komt misschien juist door diezelfde zangpartijen, die behoorlijk repetitief zijn.

Het resultaat is een elftal aan zweverig kabbelende liederen die een krachtige mix van dubbele drum hartslagen en behendige melodieën bevatten die je al vrij snel op de zenuwen weten te werken. Hoewel het album betrekking heeft op de dood, vooral bij het huiveringwekkende ‘The Maker’, bevat het merendeel van de platen een dikke bas, overvloed aan elektronica effecten en dromerige vocalen. Nummers als ‘Fist, Teeth, Money’ herinneren aan de etherische liederen van grote zus Warpaint, waar dit vijftal ongetwijfeld door is geïnspireerd.

Give You The Ghost reflecteert de strubbelingen van het onder ogen zien van je fouten en het maken van vrede met hen. Het is fascinerend maar ligt over het algemeen wel wat zwaar op de maag. De nummers zijn naadloos met elkaar verbonden, wat een lange bezwerende waas creëert, en waardoor weinig materiaal echt beklijft. Toch weten uitschieters ‘Lay Your Cards Out’ en ‘Wandering Star’ ervoor te zorgen dat de dichte ochtendmist de tijd heeft om weg te trekken. Alles bij elkaar maakt dit Poliça toch wel een talentvolle band, geboren van anderen, maar volledig van zichzelf.
Recensent:Joey van Leemputten Artiest:Poliça Label:Memphis Industries / Munich
Cover Frankie Rose - Interstellar

Frankie Rose - Interstellar Frankie Rose is een eigenzinnige muzikante. Ze maakte als drumster en...

Cover The Cornshed Sisters - Tell Tales

The Cornshed Sisters - Tell Tales Nee, familie zijn The Cornshed Sisters niet van elkaar. Deze vier dames...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT