RECENSIE: Django Django - Django Django

Cover Django Django - Django Django
2012-04-27 Een zweem van hype. Dat hangt er om Django Django heen. In het Verenigd Koninkrijk wordt voornamelijk gejubeld om de psychedelische surfpop van de vier Schotten. Maar het debuut van de band, origineel getiteld Django Django, is lang niet zo baanbrekend als de Britten beweren.

De opkomst van het viertal, dat in 2009 bij elkaar kwam in Edingburgh, doet al snel denken aan Everything, Everything en Klaxons. Allebei luid bejubeld in respectievelijk 2010 en 2006 na hun debuutalbums. Maar eerst genoemde is geruisloos bezig aan haar tweede album en Klaxons’ tweede album ging bijna even geruisloos aan iedereen voorbij. En de hype rond het debuut van Django Django toont gevaarlijke overeenkomsten met die rond Everything, Everything en Klaxons. Superlatieven komen de Britse recensenten te kort; een beter album ga je niet vinden in 2012 is de boodschap.

Toch krijg je nooit dat gevoel als je het debuut van Django Django afspeelt. In de eerste helft van het album is veelbelovend met surfpop-gitaar, dromerige zang en elektronische details. ‘Default’, een van de twee singles, is een mix van Franz Ferdinand zonder het scherpe randje en Hot Chip en blijft na twee keer luisteren onherroepelijk kleven. De country-hints in de tweede helft van ‘Firewater’ zijn verrassend. En de tweede single, ‘Waveform’, wekt net als de voorgaande nummers een lichtvoetig, zomers gevoel op.

Daarna begint de aandacht te verslappen. Het lijkt alsof de eerste vijf nummers zich constant herhalen. Pas bij ‘WOR’ gaat het tempo wat omhoog en wordt je niet langer in slaap gesust door de zang van Vincent Neff. Het instrumentale ‘Skies over Caïro’ weet eveneens te verrassen met Arabische klanken, maar verder blijft het album vooral topzwaar.

Django Django heeft last van het vernieuwingssyndroom; wie iets nieuws probeert als gitaarbandje in Engeland is de redder van de gitaarpop. En dat is in Django Django’s geval nogal voorbarig. Het debuut kan de soundtrack vormen voor dat zonovergoten tuinfeest deze zomer, maar de kans is groot dat het alleen in 2012 zo zal zijn.
Recensent:Jelger Woudstra Artiest:Django Django Label:Because Music / Warner
Cover Neil Taylor - Chasing Butterflies

Neil Taylor - Chasing ButterfliesEen kort biografie-onderzoek naar Neil Taylor maakt al meteen een hoop...

Cover Case Mayfield - The Many Colored Beast

Case Mayfield - The Many Colored Beast Een link posten van je eigen album die leidt naar een download op The Pirate...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT