RECENSIE: Aborted - Global Flatline

Cover Aborted - Global Flatline
2012-05-21 Het Belgische deathgrind gezelschap Aborted is een band die in de zeventien jaar van haar bestaan al een paar dozijn muzikanten versleten heeft. Het enige vaste lid van de band is zanger en oprichter Sven De Caluwe die ook op album nummer zeven weer onverdroten verder draaft. Het schijfje heet Global Flatline en staat wederom vol met bijzonder heftige maar afwisselende deathmetal met een stevige grindcore tik.

Tere zieltjes doen er goed aan om zich afzijdig te houden van de vunzige teksten die voor hen gelukkig door screams, grunts en gutturale zang onverstaanbaar zijn gemaakt, maar songtitels als ‘Fecal Forgery’ ‘Vermicular, Obscen, Obese’, ‘The Origin Of Disease’ en ‘Our Father, Who Art Of Feces’ doen het ergste vermoeden. Het hoort nu eenmaal bij de grindcore, waarschijnlijk ooit bedoeld om ouders en gezag tegen je in het harnas te jagen.

Het neemt allemaal niet weg dat Aborted zonder meer tot de betere bands in het subgenre hoort en ondanks de vele line-up wisselingen weet De Caluwe samen met topproducer Jacob Hansen de muziek toch strak en afwisselend te houden. Bijzonder knap is dat het Hansen het geluid transparant en helder heeft weten neer te zetten. Vaak komt dit soort muziek door de slechte productie over als een natte fecale brij, maar Hansen heeft dat prima weten te voorkomen. Het geeft de muziek heel veel meerwaarde. Daarbij zijn er ook nog maar liefst vier gastzangers opgetrommeld om ook de zang zo gevarieerd mogelijk te houden.

Hoogtepunten benoemen is vaak lastig bij dit soort extreme en intense muziek, maar ‘Expurgation Euphoria’ is een prima song, heeft een ijzersterke riff hoewel het wel heel erg aan Morbid Angel doet denken. De voortroffelende drums en de trage riff worden afgewisseld door melodieuze stukjes en de piano intro en -outro maken het nummer heel bijzonder. Ook ‘The Kallinger Theory’ heeft een mooie opbouw van rollende drums en redelijk melodieuze stukjes. Het supersnelle ‘Grime’, maar ook opener ‘Global Flatline’ en ‘The Origin Of Disease’ zijn heerlijke stukjes ultrasnelle grindcore van de beste soort. De zes minuten durende lange afsluiter ‘Endstille’ doet met zijn gesproken stukjes en trage riff wel wat aan Hypocrisy denken.

Voor Aborted en grindcore begrippen is Global Flatline een redelijk melodieus album, dat toch voldoende zwaar is om liefhebbers niet teleur te stellen. Muziek voor de massa zal dit nooit worden, maar dat is dan ook absoluut niet de bedoeling. Gewoon lekker drie kwartier headbangen bij dit afwisselende en prima album is voldoende om je energie kwijt te kunnen.
Recensent:Jan Didden Artiest:Aborted Label:Century Media
Cover Absynthe Minded - As It Ever Was

Absynthe Minded - As It Ever WasEind 2009 verscheen Absynthe Minded , het vierde album van de gelijknamige...

Cover Portico Quartet   - Portico Quartet

Portico Quartet - Portico Quartet Portico Quartet is een band uit London, die bestaat uit Jack Wyllie...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT