RECENSIE: Kill Ferelli - A Modern Scenery

Cover Kill Ferelli - A Modern Scenery
recensie cijfer 2012-09-12 Kill Ferelli debuteerde in 2011 met de Demolicious EP. De drie nummers die daarop stonden, staan ook op de eerste volwaardige plaat van het viertal; A Modern Scenery. De bandleden hebben ieder al hun sporen achtergelaten in de Nederlandse muziekscene. Zo zong zangeres Kelly in Sat2D, gitarist Punto speelde in Dreadlock Pussy en drummer Roy drumde bij Mad Trist. Inspiratie vond het gezelschap bij artiesten als Paramore, Jimmy Eat World, Juliette Lewis en Courtney Love.

De band dook de studio in met producer Daniel Cardoso, ook verantwoordelijk voor Anneke van Giersbergen’s succesvolle album Everything Is Changing. Het resulteerde in een schijf met dertien compacte, maar behoorlijk energieke rocksongs. Het album heeft internationale allure; mede door de topproducer kan het album makkelijk de concurrentie aan met die van genregenoten van over de oceaan. In de persoon van Kelly Kochelkoren heeft de band ook een prima zangeres met dito uitstraling in huis. Hoe hard de gitaren soms ook scheuren, haar stem blijft altijd overeind en wordt nergens ondergesneeuwd in het muzikale geweld.

Voorafgaand aan de albumrelease bracht de band al de uitstekende single ‘Dance With Me’ uit, wat er voor zorgde dat 3FM ze tot Serious Talent verkoos. Niet ieder nummer maakt bij eerste beluistering een even goede indruk, maar het merendeel van de dertien tracks is voor de liefhebber zeer de moeite waard. In een enkel nummer neemt de band wat gas terug, in het fraaie ‘July’ bijvoorbeeld, dat zeker een toekomstige singlekandidaat is.

Het album knalt van de eerste tot de laatste seconde uit je speakers. Wel doet het je af en toe naar adem snakken, omdat de nummers behoorlijk vol klinken en er nergens intermezzo’s of langere instrumentale stukken zijn te bespeuren. Het is duidelijk dat band en producer de bewuste keuze hebben gemaakt om het tempo er de hele tijd in te houden. Maar het had mijns inziens geen kwaad gekund als er halverwege even iets anders gebeurde op de plaat, wat er voor zou zorgen dat je de tweede helft van de schijf ook bij de les blijft. Op deze manier is dertien nummers wel wat lang, ondanks de korte speelduur.

Op deze punten na is het een topalbum geworden van een band met veel potentie. Het zou me niets verbazen als de band binnen een jaar een top 40-hit te pakken heeft gehad, op Pinkpop heeft gespeeld en een grote fanbase heeft opgebouwd.
Recensent:Etan Huijs Artiest:Kill Ferelli Label:Suburban Records
Cover Monuments - Gnosis

Monuments - GnosisDe Britse tech metal formatie Monuments bouwt voort op de ruïnes die...

Cover Stinking Lizaveta - 7th Direction

Stinking Lizaveta - 7th Direction Instrumentale muziek is altijd lastig om te beoordelen. Te vaak worden...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT