RECENSIE: Analogue Dear - Drawing Patterns

Cover Analogue Dear - Drawing Patterns
2012-09-21 Pianist Sjaak Douma besloot vorig jaar een EP op te nemen waarbij hij naast toetsen ook de rest van de instrumenten zou bespelen. Zonder ervaring met zang, gitaar en drums is het een aparte en riskante keuze om alles zelf te doen, maar het leek Douma wel een interessant idee. Eerlijk gezegd was ik na het lezen van de bijgeleverde biografie nogal sceptisch. Vaak zorgen gastmuzikanten namelijk voor nieuwe impulsen en kleuren het muzikale landschap op manieren in die bandleider in zijn eentje niet kon bedenken. Toch zijn er voorbeelden te verzinnen waarbij de songwriter dermate inventief en getalenteerd blijkt te zijn, dat een eenmansformatie wel werkt (denk hierbij aan het debuutalbum van Spinvis).

Gelukkig bleek mijn voorgevoel onterecht en behoort Analogue Dear, het soloproject van Sjaak Douma, tot het selecte groepje eenmansformaties die wél werken. Ik werd zeer positief verrast door de kwaliteit van de nummers. De zes liedjes zijn allen zeer sfeervol en je wordt met opener ‘Coasis’ direct de juiste sfeer ingezogen. De dromerige zang (met veel lucht) werkt perfect bij dit genre en ook qua productie zijn de juiste keuzes gemaakt. In de bio worden bands als Death Cab For Cutie en Radical Face als inspiratiebronnen genoemd. Dat hoor je er inderdaad wel aan af, zonder de eigenheid te verliezen.

Het nummer ‘Venture’ bevat als enige op het album de medewerking van een andere artiest. Janne Haring verzorgt hier de gastvocalen, die wonderwel samenvloeien met de leadpartijen van Douma.
Het vormt wat mij betreft het hoogtepunt van de EP. De invloed van een band als Death Cab For Cutie is hier wel het meest evident en het doet op enkele momenten wel erg denken aan ‘Title and Registration’ van deze band, maar dat is Sjaak vergeven gezien de hoge kwaliteit van deze song.

Voor liefhebbers van sfeervolle muziek met vleugjes indierock en elektronica is de EP Drawing Patterns een absolute aanrader. Wat mij betreft is het experiment met de naam Analogue Dear met vlag en wimpel geslaagd.
Recensent:Etan Huijs Artiest:Analogue Dear Label:Eigen Beheer
Cover Rowwen Heze - Geal

Rowwen Heze - GealOngemerkt heeft de nieuwe cd van Rowwen Hèze wel erg lang op zich laten...

Cover Digitalism - DJ-Kicks

Digitalism - DJ-Kicks In 1995 verscheen het compilatiealbum DJ Kicks , gemixt door CJ Bolland, als...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT