RECENSIE: Rowwen Heze - Geal

Cover Rowwen Heze - Geal
2012-09-17 Ongemerkt heeft de nieuwe cd van Rowwen Hèze wel erg lang op zich laten wachten. Door alle tussendoortjes voelt het anders, maar het laatste volledig nieuwe werk van Rowwen Hèze dateert toch echt uit 2006. Na Rodus & Lucius verschenen er wel enkele nieuwe nummers op Saus (het live-album), Zilver (het album ter ere van het 25-jarige jubileum) en Manne Van Staal (een compilatiealbum), maar een album wat bestond uit alleen nieuw werk bleef uit. Hoewel het zes jaar duurde is er uiteindelijk weer inspiratie gekomen resulterend in een nieuwe cd met twaalf gloednieuwe nummers.

Rowwen Hèze deelde tijdens hun tour elke avond een geluksknikker uit. In Venlo kreeg een ernstig ziek iemand een gele geluksknikker. Vanaf dat moment houdt ze elke behandeling de geluksknikker stevig vast. Naar aanleiding van dit verhaal wilde Jack Poels de nieuwe cd de titel Geal meegeven, Limburgs voor Geel. De rest van de band had zijn vraagtekens bij deze titel, maar elke keer als hij twijfelde zag Poels weer iets geels wat hem ertoe dreef toch voor deze titel te kiezen; Geal dus. En zo vrolijk als de kleur is, zo vrolijk en lichtvoetig is feitelijk ook het album geworden. Geen donkere zware nummers, maar Americana vol levensvreugde.

Poels zoekt het op deze cd dicht bij huis. Zo gaat titelsong ‘Geal’ gewoon over het mooie vrolijke gevoel wat deze kleur oproept. En ook de andere nummers gaan niet over hele diepe zaken, maar juist over het stilstaan bij het moois wat schuil gaat in de kleinste dingen, een glimlach, samenzijn met een geliefde, mooie jeugdherinneringen en onbekommerd zingen. Meezingers zijn er ook in de vorm van ‘Onder De Greune Brug’, maar Geal is geen cd voor in de feesttenten en zal beter tot zijn recht komen in de kleine zalen. Technisch steekt het namelijk weer allemaal fantastisch in elkaar. De vrolijkheid is gelardeerd met een mooie hoeveelheid melancholiek die wordt opgeroepen in de solostukken van de trompet en de accordeon. Maar vooral ook door de mooie teksten van Poels, die met zijn warme stemgeluid en Limburgse accent vrolijke beelden met een randje op weet te roepen. Maar zoals wel vaker gesteld is, maken gelukkige muzikanten niet hun beste materiaal, zo ook Rowwen Hèze. Als conceptalbum is het een zeer geslaagd album en zowel de muziek als de teksten kloppen tot in de puntjes, maar of het album klassiekers bevat valt nog maar te bezien.

Zei ik in 2010 over het album Zilver nog dat de mannen van Rowwen Hèze wat mij betreft door mochten gaan voor goud. In 2012 is daar het antwoord van de band uit America in de vorm van Geal, geen Goud dus.
Recensent:Willem Swinkels Artiest:Rowwen Heze Label:CNR Music
Cover Bevel Emboss - Celluloid

Bevel Emboss - Celluloid Bevel Emboss is een Nederlandse supergroep, oftewel een band die bestaat...

Cover Analogue Dear - Drawing Patterns

Analogue Dear - Drawing Patterns Pianist Sjaak Douma besloot vorig jaar een EP op te nemen waarbij hij naast...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT