RECENSIE: The Flaming Lips - The Flaming Lips and Heady Fwends

Cover The Flaming Lips - The Flaming Lips and Heady Fwends
2012-09-10 Sinds de release van Embryonic in oktober 2009 kwam de Amerikaanse indieband The Flaming Lips vooral in het nieuws met allerlei bizarre activiteiten. Zo bracht de band een zes uur durende song uit en daarna werd dit overtroffen met een nummer dat maar liefst 24 uur duurde. Ook verscheen er een EP op een USB-stick, verpakt in een eetbare gummi-schedel. Kort na de release van Embryonic verscheen overigens nog wel een gewoon album. Hierop coverden The Flaming Lips samen met Henri Rollins, Peaches en de band Stardeath and White Dwarfs het Pink Floyd album The Dark Side Of The Moon. Deze uitstekende plaat had echter toch meer de status van een tussendoortje. Dit ook doordat het album slechts enkele maanden na Embryonic werd uitgebracht.

Door al deze gekkigheid was het even de vraag of The Flaming Lips überhaupt nog van plan waren om een album op te gaan nemen, maar gelukkig heeft de band nu weer een normaal album uitgebracht. Hoewel, echt normaal is The Flaming Lips And Heady Fwends ook weer niet. Op dit nieuwe album werkt de band uit Oklahoma City samen met een hele lijst aan gasten, die elk aan een ander nummer meewerken. De gasten komen deels uit de indie-hoek, maar ook bijvoorbeeld Ke$ha komt voorbij. De popzangeres mag de nogal chaotische openingstrack ‘2012 (You Must Be Upgraded)’ vol zingen.

Stukken beter is de bijdrage van Bon Iver aan het rustige, sterk aan de vroege Pink Floyd refererende ‘ Ashes In The Air’. De zang van Justin Vernon past uitstekende bij deze muziek en contrasteert mooi met die van Flaming Lips-frontman Wayne Coyne. ‘Helping The Retarded To Know God’, met bijdragen van Edward Sharpe And The Magnetic Zeroes is eveneens rustig en had ook wel op Yoshimi Battles The Pink Robots kunnen staan. Het noisy ‘I’m Working At NASA On Acid’ had dan weer beter gepast op het bombastischere At War With The Mystics. Deze song, met bijdragen van Lightning Bolt, is één van de betere op The Flaming Lips And Heady Fwends.

Het door Nick Cave ingezongen ‘You, Man? Human???’ is vuig, hoekig en past uitstekend bij Nick Cave. Ook het ritmische ‘Do It!’ is op het lijf van de gastvocaliste, in dit geval Yoko Ono, geschreven.

Het knappe van The Flaming Lips And Heady Fwends is dat het album, ondanks alle gastbijdragen, vooral klinkt als een Flaming Lips plaat. Daarnaast klinkt het album opvallend coherent, ook geen geringe prestatie met zoveel verschillende gasten en stijlen. Het album kan zich niet meten met bijvoorbeeld Yoshimi Battles The Pink Robots of Clouds Taste Metallic, maar kan uitstekend mee in de inmiddels uitgebreide Flaming Lips discografie. Daar doet zelfs de veel te lange en nogal saaie cover van ‘The First Time Ever I Saw Your Face’ niets aan af.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:The Flaming Lips Label:V2 Records
Script #3

The Script - #3Toen het eerste album van de Ierse band The Script uitkwam werd in de...

Cover Black Light Burns - The Moment You Realize You`re Going To Fall

Black Light Burns - The Moment You Realize You`re Going To Fall De terugkeer van Limp Bizkit in 2009 zorgde ervoor dat Wes Borland, gitarist...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT