RECENSIE: Nem-Q - 301.81

Cover Nem-Q - 301.81
2012-10-12 Tool is één van hun invloeden en met bijna hetzelfde tempo brengen ze albums uit. De progressieve metalformatie Nem-Q uit Limburg kwam in 2007 met het debuutalbum Opportunities Of Tomorrow op de proppen. Destijds kreeg het veel lovende reacties. Zo schreef de Aarschok reeds ”imponerende nummers met strakke gitaarriffs” en beloonde het met acht uit tien punten. Wie echter denkt dat ze op hun lauweren zijn gaan rusten, heeft het mis. In de afgelopen vijf jaar zijn ze druk bezig geweest met optredens en hebben ze zich vooral gericht op hun muzikale ontwikkeling. Tevens hebben ze een drummerwisseling moeten doorstaan, maar met Twan Bakker (bekend van Dreadlock Pussy) achter de trommels zijn ze er sterker uitgekomen. Nieuwste wapenfeit is het conceptalbum 301.81.

Het verhaal dat zich op de plaat afspeelt, vertelt over Adrian, die lijdt aan een narcistische persoonlijkheidsstoornis. Het getal 301.81 is de diagnose-aanduiding voor deze stoornis en is daarmee prima geschikt als albumtitel. In de nummers komen Adrian’s dromen voor, maar ook alle andere waanbeelden en agressieve uitvliegers die daarmee gepaard gaan. Je krijgt te horen hoe hij hier zelf mee omgaat, maar ook zijn omgeving en waar dat uiteindelijk toe leidt. Ondanks dat dit een vrij zwaar en duister thema is, is de muziek licht en gemakkelijk verteerbaar. Dat is ook voornaamste minpunt aan dit album. Het verhaal pakt je vast, maar muzikaal gezien gaan ze er met een zachte hand overheen. De waanzin van Adrian hoor je er niet in terug.

Er zijn vergelijkingen te trekken met Marillion en Fates Warning, maar soms ook met alternatievere bands zoals het eerdergenoemde Tool. Een nummer als ‘Adrian’ lijkt zwaar geïnspireerd op ‘Lost Keys (Blame Hofmann)’ van 1000 Days. Een dramatisch gesprek over de hoofdpersoon in kwestie, voorzien van een dreigend en dramatisch deuntje. Dit vloeit langzaam over in het volgende nummer ‘Analysis’. Ook de keyboards en geluidseffecten zijn overvloedig aanwezig om het verhaal sfeer te geven. Toch zijn er geen nummers die er echt tussenuit springen. Door de lichte productie mist het allemaal net iets aan power die het verhaal wel had kunnen gebruiken.

Goed, het zal ook niet de bedoeling zijn dat er één nummer tussenuit springt, maar dat het als geheel klopt. Dat doet het en ze zijn er zeker in geslaagd hun eigen geluid neer te zetten, ware het niet dat zanger Paul Sieben nog niet altijd even sterk uit de hoek komt. Bij vlagen is de zang wat eentonig. Desondanks moge het duidelijk zijn dat dit een band is met veel potentie die een sterk verhaal weet neer te zetten van A tot Z. Iedere track voegt iets toe aan het verhaal. In een live omgeving zal het met een beetje extra power gegarandeerd vele malen beter uit de verf komen.
Recensent:Roy Verhaegh Artiest:Nem-Q Label:RVP Records
Cover Mensenkinderen - Kleurplaat

Mensenkinderen - KleurplaatAch wat leuk, een kleurplaat! Weet je nog, vroeger? Dat je als klein jongetje...

Cover House of Cosy Cushions - Haunt Me Sweetly

House of Cosy Cushions - Haunt Me Sweetly House Of Cosy Cushions , is een Nederlands/Ierse band ,opgericht in...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT