RECENSIE: The Vaccines - Come Of Age

Cover The Vaccines - Come of Age
2012-10-06 Eind 2010 debuteerde de Londense band The Vaccines met de overrompelende single ‘Wreckin’ Bar (Ra Ra Ra)’. Deze song van krap anderhalve minuut zette The Vaccines met één ferme klap op de kaart en zette bovendien de toon voor het debuutalbum What Did You Expect From The Vaccines?. Deze in 2011 verschenen plaat bevatte naast ‘Wreckin’ Bar (Ra Ra Ra)’ namelijk nog minstens acht instant-klassiekers, waaronder ‘Wet Suit’, ‘All In White’ en ‘Post Break-Up Sex’.

Ruim een jaar na het debuutalbum zijn The Vaccines terug met Come Of Age. De titel doet wellicht het ergste vermoeden, maar gelukkig gaat de band niet geforceerd op zoek naar een volwassener geluid. Opnieuw horen we elf indierockliedjes met invloeden van de Ramones en The Strokes, maar dankzij de kenmerkende stem van frontman Justin Young klinkt de band toch vooral als zichzelf.

Dat de band weigert om volwassen te worden blijkt meteen uit de tekst van de sterke openingstrack ‘No Hope’: “I could make an observation. If you want the voice of a generation. But I’m too self absorbed to give it clout.” We hoeven van Young dus geen hoogdravende teksten of diepe inzichten te verwachten. Gelukkig maar, daarvoor luisteren we tenslotte niet naar The Vaccines.

Toch zijn er wel degelijk wat verschillen aan te wijzen ten opzichte van het debuutalbum. Zo bevat Come Of Age vier nummers van boven de vier minuten en ligt het tempo over het algemeen net wat lager dan op What Did You Expect From The Vaccines?. Het belangrijkste verschil zit hem echter in de kwaliteit van de songs. Waar het debuut vrijwel uitsluitend klappers bevatte, staat op Come Of Age maar een handvol echte uitschieters. De andere songs zijn zeker niet slecht, maar het zeer hoge niveau van het debuutalbum wordt slecht bij vlagen gehaald.

Het beste nummer op Come Of Age is het door stuwende drums voortgedreven ‘Teenage Icon’, maar ook bijvoorbeeld ‘Ghost Town’, en het wat sombere ‘Weirdo’ zijn erg sterk. Hetzelfde geldt voor het melancholische ‘Lonely World’ en ‘All In Vain’. Het rustige middenstuk van deze laatstgenoemde song doet wel wat aan The Kinks denken.

Zoals gezegd is het niveau op Come Of Age net wat minder dan op What Did You Expect From The Vaccines?, maar dat betekent niet dat deze tweede van The Vaccines een slechte plaat is. Integendeel, Come Of Age is een uitstekend album waarop geen slechte song te vinden is.

Naast de gewone versie van Come Of Age is er ook een Deluxe Edition, met drie uitstekende bonustracks en een zeventien nummers tellende bonus live-cd.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:The Vaccines Label:Columbia
Cover Matchbox 20 - North

Matchbox Twenty - NorthZe lijken massaal terug te keren: bands die hun hoogtijdagen hadden in de...

Cover Daughtry - Break The Spell Tour Edition 2012

Daughtry - Break The Spell Tour Edition 2012 Vierde! Vierde werd hij nota bene. Chris Daughtry kwam in 2006 niet eens op...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT