RECENSIE: Matchbox Twenty - North

Cover Matchbox 20 - North
2012-09-29 Ze lijken massaal terug te keren: bands die hun hoogtijdagen hadden in de jaren ’90. Eén van de laatste bands die momenteel een wederopstanding doormaakt is het Amerikaanse Matchbox Twenty. Een band die vooral in Amerika uiterst succesvol was en in Nederland een enkel hitje (‘Push’) had. Wij kennen hier zanger Rob Thomas vooral van de hitsingle ‘Smooth’, die hij samen met gitaarlegende Carlos Santana maakte. Tien jaar na hun laatste studioalbum is er nu dan hun laatste wapenfeit: North.

De vraag bij zulke releases na een lange periode van afwezigheid is altijd: past de band en hun muziek nog wel in het huidige muzikale landschap en tijdsbeeld? Matchbox Twenty lijkt aan de ene kant concessies te willen doen (het dansbare ‘Put Your Hands Up’ en huidige single ‘She’s So Mean’, inclusief tenenkrommend slechte tekst), maar blijft bij een aantal nummers toch behoorlijk trouw aan hun oude sound, zoals in de best redelijke opener ‘Parade’.

De plaat wint aan kracht als de band niet te hard probeert actueel te klinken, zoals in het ingetogen ‘I Will’ dat een mooie toevoeging aan de bands repertoire vormt. Hier valt ook op dat Thomas als zanger een behoorlijke groei heeft doorgemaakt. De band heeft ook nog altijd gevoel voor melodie en weet hoe een degelijke popsong in elkaar steekt, maar toch twijfel ik aan de authenticiteit van een product als dit schijfje. Het klinkt allemaal behoorlijk gelikt en lijkt puur voor de massa te zijn gemaakt en voor een draak als ‘The Way’ zouden ze zich toch bijna moeten schamen.

Het album wordt enigszins gered door de best behoorlijke opener en een handjevol echt geslaagde songs verspreid over de rest van het album, maar de band weet je nergens echt te verrassen. Ik betwijfel ook of hier een nieuwe wereldhit op staat. Toch jammer voor een band die heeft bewezen wel de potentie te hebben om een goede popplaat te maken. Deze is helaas maar half geslaagd.
Recensent:Etan Huijs Artiest:Matchbox Twenty Label:Warner Music Benelux
Cover Leo Gstrein - Someday You`ll Be King

Leo Gstrein - Someday You`ll Be KingAls de naam Leo Gstrein een belletje doet rinkelen, kom je vast uit Den...

Cover The Vaccines - Come of Age

The Vaccines - Come Of Age Eind 2010 debuteerde de Londense band The Vaccines met de overrompelende...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT