RECENSIE: Skunk Anansie - Black Traffic

Cover Skunk Anansie - Black Traffic
2012-10-05 Vaak als er bands terugkeren die in de jaren ’90 hun piek bereikten, valt het ietwat tegen. Uitzonderingen zoals bijvoorbeeld Bush daargelaten natuurlijk. Maar na een break van 9 jaar kwam Skunk Anansie in 2009 terug met een Best Of en een jaar later met een best degelijk album genaamd Wonderlustre.

Nu ligt er een vijfde album genaamd Black Traffic. Een opvolger van vooral een wervelende tour, die helaas werd ontsierd door het drama op Pukkelpop. Weet u nog? De kale, zwarte zangeres Skin die schreeuwde ”What the fuck is happening’’ en het podium afrende? Zij stonden daar toen het mis ging.

Desalniettemin heeft de verder uiterst succesvolle wereldtournee de band goed gedaan. Black Traffic doet geen afbreuk aan de hits als ‘Weak’ en ‘Hedonism’ uit de jaren ’90, maar bevat een soort hernieuwde energie. Anderzijds moet direct worden opgemerkt dat het niveau van weleer niet gehaald wordt, maar hooguit benaderd.

Toch, het knallende drieluik dat dient als opening van het album moet een liefhebber van oerdegelijke uptempo rock kunnen bekoren. ‘I Will Break You’, ‘Sad Sad Sad’ en ‘Spit You Out’ zijn drie tracks met een agressieve boodschap en dito muziek. Het is wat we verwachten van Skunk Anansie en de band geeft het met verve.
Natuurlijk passeren ook de zo typerende tracks met een lager tempo. Die wisselen wat van kwaliteit. Zo is ‘I Hope You Get To Meet Your Hero’ een mooi, meeslepend nummer, maar wankelt ‘Our Summer Kills The Sun’. En daarbij valt op dat, hoe verder het album vordert, hoe simpeler de riffs worden. ‘I Believe In You’ bestaat uit niet meer dan drie akkoorden, die overigens wel prima aangekleed worden.

Vreemde eend in de bijt is het enerzijds elektronisch, anderzijds bombastisch symfonisch ondersteunde ‘Drowning’, waarin het refrein jammer genoeg het zwakke punt is. Het nummer is namelijk een mooi experiment van Skunk Anansie en staat als een huis. Alleen had er nog net iets meer ingezeten. Dat geeft een knagend gevoel, want dit had een hitje voor 2012 kunnen zijn.

Hits ontbreken namelijk op dit album. Of het echt uitmaakt is de vraag, want Black Traffic is desondanks een bovengemiddelde plaat, die aan het einde helaas ietwat wegkeuvelt. Er staat echter genoeg materiaal op om de liveshows weer van een aantal nieuwe krakers te voorzien en daar moet de band het tegenwoordig toch echt van hebben. Dat is gelijk een tip: wie deze band nog nooit heeft gezien, moet dat gaan doen. Want dit album kan de moeite waard zijn, de shows zijn dat nog veel meer.
Recensent:Koen Nederhof Artiest:Skunk Anansie Label:V2 Records
Cover Cradle Of Filth - The Manticore & Other Horrors

Cradle Of Filth - The Manticore & Other HorrorsDe dagen dat Cradle Of Filth stof deed opwaaien met haar provocerende...

Cover JJ DOOM - Key To The Kuffs

JJ DOOM - Key To The Kuffs Het laatste album van Daniel Dumile dateert alweer van 2009. Destijds bracht...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT