RECENSIE: Mumford and Sons - Babel

Cover Mumford and Sons - Babel
2012-10-07 Je moet het de Britse folkband Mumford & Sons nageven. Na slechts één album te hebben uitgebracht, werden ze al gezien als één van de vaandeldragers van het hedendaagse folkgenre. Het in 2009 uitgebrachte Sigh No More bracht folk naar de mainstream, zonder verlies van integriteit overigens. De opzwepende ritmes, de staccato gitaarpartijen, de rappe banjotokkels en natuurlijk de raspende stem van leadzanger Marcus Mumford, alles viel op zijn plek. De band leeft naar eigen zeggen voor het touren, en hun tweede langspeler is dan ook grotendeels on the road geschreven. Babel heet het werkje en de verwachtingen zijn hooggespannen.

Bij de eerste paar liedjes wordt al duidelijk dat de heren nummers hebben geschreven voor de festivalweides en de gevulde concertzalen. Voor duizenden keeltjes die schor gezongen mogen worden. De uitstekende eerste single ‘I Will Wait’ is hier een goed voorbeeld van, alhoewel hierin ook al opvalt dat de band zelfs in de meer uptempo nummers gekozen heeft voor meer sfeer. De meeste groei zit in de rustigere nummers, die werkelijk subliem in elkaar zitten, met als uitschieters de singlekandidaten ‘Ghosts That We Knew’ en ‘Lovers’ Eyes’. Maar ook het fijne ‘Lover Of The Light’ dient niet onvermeld te blijven. Helemaal op het eind komen we nog een oude bekende tegen: het nummer ‘Not With Haste’ stond al als ‘Learn Me Right’, gezongen door Birdy, op de soundtrack van de Pixar-film ‘Brave’.

De band heeft een vaste opbouw van hun liedjes. Dat zorgt soms voor voorspelbaarheid, maar als een band dit trucje zo kan verfijnen, wordt het ze vergeven. De vraag blijft natuurlijk wel hoe lang ze blijven wegkomen met dit kunstje. Vooralsnog is het einde van het succesverhaal Mumford & Sons echter nog lang niet in zicht. De band levert een tweede album af dat zich minstens kan meten met hun debuut. Het is een goed uitgebalanceerd album geworden met genoeg knallers voor het festivalseizoen, maar ook genoeg wonderschone momenten om op een druilerige herfstmiddag samen met je geliefde van te genieten.
Recensent:Etan Huijs Artiest:Mumford and Sons Label:Cooperative Music
Cover Josh Osho - L.I.F.E

Josh Osho - L.I.F.E Josh Osho , Een jonge twintiger met een moeilijke jeugd. Veel problemen...

Cover Muse - The 2nd Law

Muse - The 2nd Law Groot, grootser, grootst. Met The Resistance wist Muse wereldwijd een...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT