RECENSIE: Lost Bear - Shingolai EP

Cover Lost Bear - Shingolai EP
2012-11-04 Lost Bear uit Utrecht leverde in 2011 met Limshasa een sterk debuutalbum af. Een jaar later volgt de mysterieus getitelde EP Shingolai. Een release die enkel op (doorzichtig) vinyl te koop is, met vijf eigenzinnige nummers.

De debuutplaat van Lost Bear piepte en kraakte aan alle kanten. Op een prettige manier. Gammel zoals albums van de rockbands uit de jaren negentig. Op het ene moment redelijk toegankelijk, op het volgende moment verrassend experimenteel. De invloeden van bands als You Will Know Us By The Trail of Dead, Dinosaur Jr. en zelfs Pearl Jam klonken duidelijk door. Op de nieuwe EP is Lost Bear echter iets tot rust gekomen.

Zo klinkt opener ‘Sohilait’ verrassend poppy, met blazers en een bijna catchy refreintje. Ook ‘Bomberman’s Friend’ klinkt eerder funky dan rauw, zoals veel nummers op het eerste album. Maar ondanks de iets toegankelijkere aanpak is het experiment nog steeds niet verdwenen uit Lost Bear. Zo is single ‘Science’ een behoorlijke pil, omdat er binnen de tweeënhalve minuut dat het nummer duurt zoveel gebeurt: een verrassende songstructuur, sfeervolle gitaren en stotterende blazersolo.

Ook ‘Peppermint Schnapps’ en afsluiter ‘Lonesome Drinker’ zijn nummers die wel even tijd nodig hebben voordat ze echt inzinken. Het is geen licht verteerbaar tussendoortje, ondanks de korte duur van de vijf nummers. Maar wie het kwartiertje dat de EP duurt er echt voor gaat zitten, ontdekt in elk nummer minstens één interessante passage.

Het rammelt allemaal net iets minder, het schiet net iets minder alle kanten op en daardoor is Shingolai net iets toegankelijker dan de eerste plaat van Lost Bear. Een plek in de hitlijsten gaan ze er niet mee afdwingen, maar dat zegt niets over kwaliteit. Met vijf interessante en eigenwijze nummers is Shingolai een sterke EP geworden.
Recensent:Jelger Woudstra Artiest:Lost Bear Label:SnowStar Records
Cover The Van Jets - Halo

The Van Jets - HaloTweeënhalf jaar geleden bracht The Van Jets het album Cat Fit Fury uit....

Cover The Moons - Fables Of History

The Moons - Fables Of History Quizvraagje: Welk album werd voor Bradley Wiggins, winnaar van de Tour De...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT