RECENSIE: Nancy Brick - Nancy Brick

Cover Nancy Brick  - Nancy Brick
2012-11-26 Nancy Brick bestaat uit zangeres Rieneke Batelaan en gitarist Ron Valeri. De twee kwamen in contact met elkaar in 2009, na het uit elkaar vallen van Valeri’s band Corbelijn. Batelaan hoorde de muziek van de inmiddels al ter ziele gegane band en nam contact op met Valeri, daar de muziek haar aansprak. Al snel bleek er een klik tussen de twee en in een mum van tijd was het duo Nancy Brick een feit. Niet lang daarna verscheen er een demo van het nieuwe project. Na die demo volgde een reeks optredens en een lang schrijfproces voor de debuutplaat. Dit titelloze debuut ziet het licht in oktober 2012, voorafgegaan door de single ‘Since’.

Het album voelt vanaf minuut één aan als een live optreden. Of nog beter gezegd: een intiem huiskamerconcert. Het klinkt puur en oprecht, zonder opsmuk of studiotrucjes. Je hoort zelfs op sommige momenten de stoel waarop gezeten wordt kraken. Het duo heeft met Rieneke Batelaan een goede zangeres in huis. Ze weet de songs te dragen met een stem die helder en puur klinkt. Veel doet ze vocaal niet, maar de noten die ze zingt zijn allemaal raak. Ron Valeri is het instrumentale equivalent van Rieneke; ook hij speelt geen noot meer dan dat het nummer nodig heeft en weet met zijn subtiele spel de liedjes van een solide basis te voorzien.

De band moet het niet hebben van lange, verhalende teksten of vocale acrobatiek; ze gaat helemaal voor de less is more-aanpak. Deze aanpak werkt voor het merendeel goed, maar dat komt ook door de zeer compacte songs en tijdsduur van de schijf. Ik vraag me alleen af of het ook een uur lang blijft boeien. De band zet namelijk een sfeer neer waarin ze de hele plaat blijft hangen. Dit werkt op een album van nog geen half uur erg goed, maar een langere release in de toekomst zou wel wat meer afwisseling kunnen gebruiken. Desalniettemin is dit een release waar de liefhebber van ambachtelijke en verstilde liedjes, die tot optimaal luisteren dwingen, zijn vingers bij af kan likken.
Recensent:Etan Huijs Artiest:Nancy Brick Label:Eigen Beheer
Cover Benjamin Biolay - Vengeance

Benjamin Biolay - VengeanceDe Franse singer-songwriter Benjamin Biolay verwierf vooral met zijn vorige...

Cover High Hopes - High Hopes

High Hopes - High Hopes Als er één muziekstijl is die volledig is uitgekauwd, dan is het metalcore...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT