RECENSIE: Madness - Oui Oui, Si Si, Ja Ja, Da Da

Cover Madness - Oui Oui, Si Si, Ja Ja, Da Da
2012-11-28 De band behoeft misschien geen introductie, zeker voor de muziekfans die al wat langer mee gaan of bekend zijn met klassiekers uit de jaren ’80. Het is een van de bands waar onze buren in Groot-Brittannië apetrots op zijn. Zo trots dat ze afgelopen zomer tijdens het feestje van Queen Elizabeth op het dak van Buckingham Palace mochten optreden en twee maanden later ook van de partij waren op de afsluitingsceremonie van de Olympische Spelen! Weet u het al? We hebben het over de skaband Madness. Voor het tiende studioalbum, Oui, Oui, Si, Si, Ja, Ja, Da, Da, ontwierp Sir Peter Blake de hoes. Blake is vooral bekend van Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band. Hierop lezen we afgewezen albumtitels als The 10 Commandments, Men Of Steel en Circus Freaks.

De band begint het eerste nummer dan ook logischerwijs door met z’n allen de albumnaam te scanderen. Meteen daarna klinken de typerende instrumenten voor de ska van Madness, zoals de trompetten en het orgeltje. In een vrolijk tempo wordt in ‘My Girl 2’ bezongen hoe leuk de vriendin van de zanger is; op een manier zoals Nielson (uit De Beste Singer-Songwriter Van Nederland) doet in zijn ‘Beauty & De Brains’. Op het album blijkt dat de beste nummers inderdaad gedragen worden door de trompetten en het orgel, liefst uptempo. Getuige hiervan zijn ‘How Can I Tell You’ (met een wel heel sexy intro van de saxofoon), ‘Black And Blue’, ‘So Alive’ en ‘Misery’. Qua tekst past de laatste ook nog eens het beste bij het muziekgenre: met adviezen als “Buy a spaceship and fly over the moon”, en “Why dont you go skip it out in the park”, vertelt de band ons te genieten van het leven. Dat de beste nummers op het album uitsluitend vrolijk en uptempo zijn, is niet helemaal waar. De uitzondering op de regel vinden we in het ietwat depressieve ‘Never Knew Your Name’, waarin zanger McPherson zingt over dat leuke meisje in de discotheek en zich afvraagt of hij haar ooit nog zal zien.

Minder interessant zijn liedjes als ‘Leon’, ‘Circus Freaks’, ‘Small World’ en ‘Death Of A Rude Boy’, wat als voorproefje gratis gedownload kon worden op de website van Madness. Een latin-achtig uitstapje als ‘La Luna’ is niet weggelegd voor Madness en de remix-track van ‘My Girl 2’ voegt weinig toe aan het album.

Op Oui, Oui, Si, Si, Ja, Ja, Da, Da is Madness voor het eerst gaan samenwerken met een aantal nieuwe producers. Dit pakt wat ons betreft niet heel anders uit dan op voorgaande albums: de band doet lekker haar eigen ding. Op het album staat een aantal leuke liedjes, al halen ze het niveau van legendarische nummers als ‘Baggy Trousers’, ‘One Step Beyond’ en ‘Nightboat To Cairo’ niet. En hoewel er ook wat mindere tracks op het album staan, levert Madness een prima album af. Het is het luisteren zeker de moeite waard en voor de fans een must en gegarandeerd genieten.
Recensent:Mark den Dulk Artiest:Madness Label:Cooking Vinyl Records
Cover Martha Wainwright - Come Home to Mama

Martha Wainwright - Come Home To Mama Martha Wainwright bracht onlangs haar derde studioalbum uit: Come Home To...

Cover Robbie Williams - Take the Crown

Robbie Williams - Take The Crown Zo nu en dan wordt de dvd What We Did Last Summer nog wel eens van stal...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT