RECENSIE: Joe Gideon & The Shark - Freakish

Cover Joe Gideon & The Shark - Freakish
2012-12-27 Joe Gideon & The Shark is een broer-zus rockduo uit London. Zus Viva (The Shark dus) stond in Barcelona op de Olympische spelen tijdens het onderdeel ritmische gymnastiek met het lint, terwijl broer Joe op dat moment in de jury zat om Miss Bolivia te kiezen. Maar terug naar de muziek. Joe neemt de gitaarpartijen inclusief de basgitaar voor zijn rekening, terwijl hij ook de vocalen doet, half zingend/half vertellend. Viva is tegelijkertijd drummer en toetsenist. Broer en zus speelden zich met hun eerste album Harum Scarum goed in de kijker, waardoor ze mee mochten op tournee met namen als Nick Cave and the Bad Seeds, Seasick Steve en Yeah Yeah Yeahs. Niet slecht dus. Nu drie jaar later heeft het duo hun tweede studioalbum uitgebracht: Freakish.

De plaat opent met twee rauwe, metalen rocknummers. Inderdaad, dit kan best Freakish genoemd worden. Joe vertelt zijn verhalen, maar het pakt nog niet echt. ‘Poor Born’ heeft qua muzikaliteit al meer potentie. De lyrics komen van Viva en zijn door een vocoder gehaald; wat ons betreft een minpuntje. Gelukkig krijgen we haar aan het eind van het album nog eens te horen. De reis die het duo inzet, lijkt steeds melodieuzer te worden. Het gebruik van de synthesizer is een prettige afwisseling en maakt nummers als ‘The Insignificant Bullet’ prima om naar te luisteren. De teksten gaan over van alles en nog wat. Het laatstgenoemde nummer is geïnspireerd op de bizarre schotwond die Werner Herzog oploopt tijdens een interview met Mark Kermode. Een ander lied vertelt weer een stoned verhaal over een metrorit met een Pool en een Rastafari, die de metro bestuurt. In de laatste twee nummers gaat het duo zelfs de psychedelische kant op. Het bijna acht minuten durende ‘Freakish’ bestaat voor de helft uit een instrumentaal outro: een herhaalde gitaarrif afgewisseld met synthesizerklanken. De afsluiter van het album, ‘Friday 13’, wordt zoals eerder al aangekondigd, gebracht door Viva en doet denken aan de muziek van MGMT. Dat Viva ook vocale partijen voor haar rekening neemt, is leuk. We zijn benieuwd wat dat in de toekomst mag brengen.

Het album ‘Freakish’ eist van de luisteraar dat hij of zij 40 minuten lang aandachtig kan luisteren naar het werk van de broer en zus. Dat is misschien even wennen en niet iedereen zal daar het geduld en de rust voor hebben. Maar voor wie het eerste album kon bekoren, heeft hier weer een leuke cd aan.
Recensent:Mark den Dulk Artiest:Joe Gideon & The Shark Label:Bronzerat Records
Cover Professor - Throw Down Your Arms

Professor - Throw Down Your ArmsIn 1998 richtte frontman Harrisson Stafford samen met nog wat anderen de...

Cover Grand Supreme Blood Court - Bow Down Before The Blood Court

Grand Supreme Blood Court - Bow Down Before The Blood Court “Dames en Heren: Wilt u allen opstaan voor de rechtbank” . Wanneer je wat...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT