RECENSIE: Passenger (Singer-songwriter) - All The Little Lights

Cover Passenger - All The Little Lights
2013-01-02 Met ‘Let Her Go’ heeft Mike Rosenberg, beter bekend als Passenger dit jaar flink van zich laten horen. Het nummer was en is op alle radiozenders veelvuldig te horen en begint zelfs al wat irritatie op te wekken, zoals ‘dat nummer’ van James Blunt. Met het album All The Little Lights, waar ook ‘Let Her Go’ op te vinden is, levert Passenger nog meer potentiële hitjes.

Ooit was Passenger een band bestaande uit vijf man, met een mooi platencontract en een goed ontvangen debuutalbum. De band viel echter uit elkaar en Mike Rosenberg bleef alleen over. Na dat debuut heeft hij in zijn eentje nog vier andere platen gemaakt, met nu dus zijn meest recente album All The Little Lights. Het album is geproduceerd door Chris Vallejo, een Australische producer. De productie is erg sterk, doordat alle nummers dicht bij de basis van het liedje blijven. In de speciale uitgave van dit album is ook een akoestische CD te vinden, waar de liedjes van het album met alleen gitaar en zang te horen zijn. Dan wordt pas duidelijk hoe de productie de liedjes heeft gemaakt tot wat ze zijn. Er zijn blazers, belletjes, strijkers, extra vocalen en nog vele andere instrumenten ingezet om de liedjes meer zeggingskracht te geven.

Het tempo ligt niet hoog op dit album. ‘Let Her Go’ is bekend, maar ‘Staring At The Stars’ is bijvoorbeeld wel wat sneller maar blijft ingetogen. Met gebruik van banjo wel een fris en vrolijk nummer. Titelnummer ‘All The Little Lights’ is niet heel bijzonder en heeft veel gelijkenissen met zijn huidige hit. ‘The Wrong Direction’ is wat steviger, maar wederom heel luchtig en zomers. De sfeer van het nummer doet denken aan de muziek van Bret Dennen, die dat genre wel wat beter beheerst. Verder zijn ‘Keep On Walking’ en ‘Holes’ twee prettige liedjes. Opvallend is wel dat het akkoordenschema van ‘Let Her Go’ vaker gebruikt wordt op dit album. Hierdoor wordt de indruk gewekt dat de muzikale gaven van Mike Rosenberg beperkt zijn, maar zijn zakelijke instinct prima: er wordt vooral herkenbaarheid en toegankelijkheid nagestreefd om zo de kans op hitjes te vergroten, zo lijkt het.

De afsluiter ‘I Hate’ is een live-nummer, waarschijnlijk omdat het nummer bedoeld is om tijdens optredens het publiek lekker mee te laten zingen. Het is een beetje een flauwe song over dingen waar hij een hekel aan heeft. Wat wel een citaat verdiendt, is “I hate ignorant folks who pay money to see gigs and talk through every fucking song”. Mee eens!

Passenger heeft dit jaar zijn naam gevestigd in Nederland, getuige ook plek 351 met ‘Let Her Go’ in de Top 2000. Dat dit nummer daar over een aantal jaar nog in te vinden zal zijn, is onwaarschijnlijk, net als voor een van de andere nummers op deze plaat. Het zijn 12 liedjes die prettig in het gehoor liggen, prettig gezongen, mooi gearrangeerd maar zonder eeuwigheidswaarde. Dat is natuurlijk ook helemaal niet van belang. All The Little Lights is een prima plaat die ongetwijfeld nog enkele hitjes gaat opleveren en flink wat gedraaid zal worden op Sky Radio.
Recensent:Rients Kuik Artiest:Passenger (Singer-songwriter) Label:Sony Music
Cover Team Ghost - Dead Film Star EP

Team Ghost - Dead Film Star EPAls er al direct remixes op een EP staan, gaat er vaak iets mis. Het...

Cover Anthony David - Love Out Loud

Anthony David - Love Out Loud In Nederland mag zijn populariteit dan nog wat te wensen over laten; overzee...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT