RECENSIE: Luca Sapio and Capiozzo & Mecco - Who Knows

Cover Luca Sapio and Capiozzo & Mecco - Who Knows
2013-01-18 Luca Sapio is een Italiaanse musicus, zanger en producer die met zijn majestueuze bakkebaarden en zijn strakke pak lijkt te zijn weggelopen uit een seventies gangsterfilm. Hij maakte zijn debuutalbum Who Knows in samenwerking met het duo Capiozzo & Mecco. Thomas 'TNT' Brenneck, die eerder onder andere voor Amy Winehouse werkte, produceerde en mixte het album.

Het eerste lied is nog niet half voorbij en ik krijg al het gevoel dat dit zo’n release is waar je als recensent heel blij van wordt. Een artiest die niet of nauwelijks bekend is maar je weet te overrompelen met een fantastische sound. Ik zal het alvast verklappen, dit is inderdaad zo'n release. Het begint al met 'How Did We Lose It', een ouderwetse soulballad in Curtis Mayfield-stijl. Het nummer heeft een lekkere groove en mooie blazers. De licht ruwe stem van Sapio maakt veel indruk en klinkt als een maffe mengeling van een jonge Joe Cocker en een oude Paul Weller. Het tweede lied 'Remove My Coverings' is een vroeg hoogtepunt, ook dit is een ontspannen soultrack met blazers. Al gauw blijken de sterke tracks van het begin niet eens uitschieters te zijn, het album staat vol met dit soort songs. Soms gaat hij in de richting van Otis Redding in een heel droevige bui, zoals bij het mooi melancholische ‘Wonder Why’ of het eveneens tranentrekkende ‘Pocketful Of Stones’. Maar er zijn ook vlottere songs te beluisteren, zoals ‘Why Is It So Hard To Be With You?’, waarin een lekker orgeltje te horen is net als in de titeltrack. In ‘Blinded By The Devil’ schiet de Italiaan lekker uit zijn slof. Tegen het einde word je ook nog getrakteerd op ‘What Lord Has Done’ dat knap in elkaar zit en waarop uitstekend getoeterd wordt.

Dit album weet moeiteloos te boeien van de eerste tot en met de laatste track. Dan kun je ronduit van een topalbum spreken en dat is Who Knows wat mij betreft dus ook. Soul lijkt de laatste jaren vooral het domein van vrouwen te zijn, misschien is het daarom zo verfrissend om weer eens een sterke mannelijke soulstem als deze te horen. Luca Sapio eist vanuit Italië zijn plek op in de hall of fame van de soul.
Recensent:Dave van der Sterren Artiest:Luca Sapio and Capiozzo & Mecco Label:Rough Trade Distribution
Cover 3rd Machine - The Egotiator

3rd Machine - The EgotiatorWat is het toch fijn om verrast te worden, maar wat is het jammer dat die...

Cover Robben Ford - bring it Back Home

Robben Ford - Bring it Back Home Robben Ford is een grote meneer als het gaat om blues en gitaar. Toch...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT