RECENSIE: ...A Toys Orchestra - An Introduction To...

Cover ...A Toys Orchestra - An Introduction To...
2013-01-29 Het komt maar zelden voor dat indiemuziek uit Italië ons oor bereikt. En als dat toevallig wel gebeurt, nodigt dit meestal niet uit tot het verder verkennen van de Italiaanse scene. Tot nu toe dan, want het land aan de Middellandse zee blijkt in ieder geval één goede indieband te herbergen.

…A Toys Orchestra wordt in 1998 opgericht in het Zuiden van Italië en de band debuteert drie jaar later met het album Job. Hierna tekent de band bij Urtovox. Op dit label verschijnt in 2004 het album Cuckoo Boohoo. Drie jaar later volgt Technicolor Dreams, dat mede dankzij de single ‘Peter Pan Syndrome’ zorgt voor een doorbraak in eigen land. Het nationale succes wordt uitgebouwd met de platen Midnight Talks en Midnight (R)evolution en inmiddels is de band klaar om het ook eens buiten de landsgrenzen te proberen.

Als eerste stap richting een Europese carrière stond …A Toys Orchestra afgelopen maand op Eurosonic en daarnaast verscheen de verzamelaar An Introduction To… …A Toys Orchestra. Dit album vormt een mooie kennismaking met de Italiaanse band is tevens de voorloper van het dit jaar te verschijnen nieuwe album.

An Introduction To… bevat vijftien nummers, afkomstig van de laatste vier albums. Het debuut, dat verscheen bij het label Fridge, wordt genegeerd. Waarschijnlijk een rechtenkwestie. Doorbraakplaat Technicolor Dreams is met maar liefst zes songs vertegenwoordigd en de andere drie albums elk met drie nummers.

Het album begint en eindigt met een nummer van Midnight (R)evolution en het valt op dat de nummers van dit album voller en beter geproduceerd zijn dan de rest. De titeltrack van deze plaat doet wel wat aan Grandaddy denken en heeft een mooie baslijn. ‘Late September’, de slottrack van An Introduction To… is haast bombastisch te noemen.

De meeste andere nummers klinken wat meer lo-fi, maar ze zijn daardoor zeker niet minder. Dit geldt ook voor het soms wat slechte Engels. Net als bij bijvoorbeeld Friska Viljor draagt dit juist bij aan de charme. …A Toys Orchestra heeft overigens wel meer gemeen met deze Zweedse band. Vooral de zang doet regelmatig aan Friska Viljor denken, maar ook de muziek gaat soms die kant op. Het beste voorbeeld hiervan is wellicht het bitterzoete ‘Celentano’.

In de muziek van …A Toys Orchestra is veel ruimte voor toetsen. Zo voert de piano de boventoon in het mooie, melancholische ‘Letter To Myself’ en in ‘Welcome To Babylon’ zit een synthesizer, die meteen voor een jaren ’80 gevoel zorgt. In het aanvankelijk rustige ‘Ease Off The Bit’ experimenteert de band met elektronica. Wellicht het mooiste liedje op An Introduction To… is ‘Elephant Man’, een rustige track die doet denken aan het werk van de Waalse band Venus. Dit is echter slechts één van de vele mooie nummers op het album, dat een regelrechte aanrader is voor indieliefhebbers.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:...A Toys Orchestra Label:Dying Giraffe Recordings
Cover Dennis Kolen - The Years Of DK

Dennis Kolen - The Years Of DKNog maar een klein jaartje geleden bracht Dennis Kolen nog met collega...

Cover Herrek - Waktu Dulu

Herrek - Waktu Dulu Herrek is de nieuwe band rond zanger/gitarist Gerrit van der Scheer, die...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT