RECENSIE: Hong Faux - The Crown That Wears The Head

Cover Hong Faux - The Crown That Wears The Head
2013-02-23 Het belangrijkste muzikale exportproduct uit Scandinavië is stevige rock en metal. Lange, donkere winters doen blijkbaar verlangen naar stevige gitaren en beukende drums. In Noorwegen en Finland doet het publiek zich vooral te goed aan zwartgallige metal, in Zweden is met name blues en stoner enorm populair. In de slipstream van onder andere Graveyard ontstaan bands als Hong Faux, dat met het debuutalbum een ode brengt aan stoner- en grungebands van weleer.

Niet alleen in thuisland Zweden, maar ook buiten de landsgrenzen timmert Hong Faux sinds 2010 flink aan de weg. Via blogs en (campus)radio op het internet worden de nummers van de titelloze EP uit dat jaar verspreid. Dik twee jaar later is het resultaat van die aandacht een debuutalbum met acht nummers: The Crown That Wears The Head.

In ruim dertig minuten brengt het Zweedse viertal een ode aan de muziek die in het begin van de jaren negentig zijn hoogtepunt kende. Het geluid is een mix van Kyuss, Soundgarden en Sleep. Bij opener ‘Present Tenseless’ wordt met name die eerste in herinnering geroepen, terwijl nummers als ‘Sparrow Hills’ meer neigen naar grunge. Naar eigen zeggen is door die mix van genres de muziek van Hong Faux moeilijk te duiden. Maar heel moeilijk is het niet. Het is simpelweg hardrock.

Hardrock, zoals al een behoorlijk aantal keer eerder ten horen is gebracht. De nummers van Hong Faux hebben weinig om het lijf en de riffs klinken allemaal net iets te bekend in de oren. Tekstueel gezien wordt er overmatig metaforisch taalgebruik gebezigd, wat de persoonlijkheid en emotie in de nummers niet bepaald ten goede komt.

De vier Zweden leveren geen slecht debuut af, maar wel één dat te weinig creatief is. Hier hoeft niemand ruimte in zijn platenkast voor in te ruimen, dit heeft de liefhebber al een paar keer eerder gehoord. Het eigen gezicht ontbreekt en daardoor weet Hong Faux geen moment te beklijven. Een simpel hardrock album, niets meer en niets minder.
Recensent:Jelger Woudstra Artiest:Hong Faux Label:Sonic Rendezvous
Cover Talk Talk - Natural History 1982-1988

Talk Talk - Natural History 1982-1988 Talk Talk was één van de leukere bands van de jaren ’80. Met de synthpop op...

Cover Friska Viljor - Remember Our Name

Friska Viljor - Remember Our Name Friska Viljor , Zweeds voor “goede wil” of “goede hoop”, is een duo dat...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT