RECENSIE: Talk Talk - Natural History 1982-1988

Cover Talk Talk - Natural History 1982-1988
2013-02-14 Talk Talk was één van de leukere bands van de jaren ’80. Met de synthpop op debuutalbum The Party’s Over leek de band aanvankelijk aansluiting te zoeken bij de New Romantics, maar op de volgende platen, It’s My Life en The Colour Of Spring, ontwikkelde Talk Talk zich tot een serieuze popband. Op de laatste twee albums, Spirit Of Eden en Laughing Stock, baande de band experimentele paden die later bewandeld zouden worden door diverse post-rockbands, maar ook door bijvoorbeeld Radiohead.

Nadat Talk Talk bij EMI vertrok, bracht dit label in 1990 de verzamelaar Natural History uit. Deze werd in 2007 opnieuw uitgebracht en was daarbij voorzien van een dvd met videoclips. EMI brengt deze combinatie nu opnieuw uit, onder de licht gewijzigde naam Natural History 1982-1988 en met nieuw artwork. Dit vanwege de nieuw te verschijnen compilatie Natural Order 1982-1991. Deze wordt, in tegenstelling tot Natural History destijds, uitgebracht met medewerking van de band zelf. Sterker nog, de tracks op Natural Order 1982-1991 werden door de bandleden geselecteerd.

Natural Order 1982-1991 bevat een aantal obscuurdere tracks uit het oeuvre van Talk Talk en is daarmee vooral interessant voor de liefhebbers. Natural History 1982-1988 is daarentegen een eenvoudige verzameling van de belangrijkste hits van de band. Sommige daarvan, zoals ‘It’s My Life’ en ‘Such A Shame’, hoor je zo vaak op de radio dat de lol er wel een beetje vanaf is. Gelukkig zijn de iets minder bekende nummers ook heel goed. Misschien wel de leukste hiervan is de vroege hit ‘Talk Talk’. Ook ‘Living In Another World’ en ‘My Foolish Friend’ behoren tot de hoogtepunten.

Natural History 1982-1988 eindigt met twee tracks van Spirit Of Eden, het laatste album dat bij EMI, of eigenlijk bij sublabel Parlophone, verscheen. Deze tracks zijn duidelijk experimenteler en minder commercieel dan het voorgaande werk, maar wel heel erg mooi.

Naast de twaalf tracks tellende cd bevat Natural History 1982-1988 een dvd met twaalf videoclips van tien nummers. ‘Talk Talk’ en ‘Dum Dum Girl’ zijn namelijk allebei met twee verschillende clips vertegenwoordigd. Alle clips ademen een typische jaren ’80 sfeer en wekken daarnaast de indruk dat de bandleden de video’s vooral als een noodzakelijk kwaad zagen. De twee clips van ‘Dum Dum Girl’ werden in dezelfde sessie opgenomen en zijn dus bijna hetzelfde. Allebei zijn ze allebei nogal melig en er had er gerust een achterwege kunnen blijven. De twee clips van ‘Talk Talk’ zijn wel anders, al is de basis ook hier hetzelfde. De tweede clip is het leukst, vooral vanwege de New Romantics kleding en haardracht van sommige bandleden. Verder is vooral de clip van ‘Living In Another World’, waarin zanger Mark Hollis bijna achter zijn piano vandaan waait, erg leuk om nog eens terug te zien.

Natural History 1982-1988 is een prima verzamelaar van Talk Talk, maar de fans hebben al deze nummers natuurlijk al lang. Voor de nieuwkomers is het een mooie instapper, maar die was er al. Er is immers niets toegevoegd aan de heruitgave van Natural History uit 2007. Het nut van deze release ontgaat ondergetekende dan ook enigszins.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:Talk Talk Label:EMI Records
Cover Lilian Hak - Lust Guns & Dust

Lilian Hak - Lust Guns & DustZo’n tweeënhalf jaar geleden bracht Lilian Hak het album Old Powder New...

Cover Hong Faux - The Crown That Wears The Head

Hong Faux - The Crown That Wears The Head Het belangrijkste muzikale exportproduct uit Scandinavië is stevige rock en...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT