RECENSIE: Tim O`Brien & Darrel Scott - Live; We`re Usually A Lot Better

Cover Tim O`Brien & Darrel Scott - Live - We`re Usually A Lot Better Than This
2013-02-25 Tim O’Brien is een geweldig zanger, muzikant en componist. Darrell Scott is tevens een geweldig zanger, muzikant en componist. De combinatie van deze twee heren is dan ook ongelofelijk goed. Ooit brachten ze samen het album Real Time uit, waarna ze weer hun eigen weg gingen. Ze spelen nog wel eens samen in bijvoorbeeld de Bluegrass Dukes van Steve Earle of met de Transatlantic Sessions van de BBC. Nu dus weer samen op het live-album We’re Usually A Lot Better Than This . Dat overigens geen recente opname is, maar komt van twee optredens in 2005 en 2006.

De titel van het album blijkt te komen van een opmerking die Tim O’Brien maakt na een prachtig nummer. Een geintje natuurlijk, want de mannen zijn samen goed op stoom en halen het beste in elkaar naar boven. Op het album bevinden zich live-opnames van enkele traditionals, enkele nummers van de hand van de beide heren zelf en enkele covers. Covers van bijvoorbeeld Townes van Zandt, Gordon Lightfoot en Hank Williams. O’Brien en Scott gebruiken verschillende instrumenten van akoestisch gitaar, tot banjo en mandoline. Daarnaast zingen ze prachtig tweestemmig en zelfs a capella.

‘Climbing Up A Mountain’, de albumopener, is een nummer van Tim O’Brien. We horen gitaar en mandoline en de beide heren zingen. Er wordt gesoleerd, maar het is erg smaakvol en ook gedoseerd. Het hoogtepunt zit al in het begin van het album, want het a capella ‘House Of Gold’ is van grote klasse. De zangpartijen zijn prachtig en ook zuiver gezongen. Gelukkig biedt de plaat na dit vroege hoogtepunt nog genoeg andere prachtige nummers. Bij het begin van het veel gecoverde ‘White Freightliner Blues’ van Townes van Zandt horen we even het publiek wat gillen, soms ook wat na een spectaculaire solo, maar verder weinig afleiding door het publiek. Het energieke ‘Long Time Gone’ is bekend van de Dixie Chicks, maar geschreven door Darrell Scott en hij beschikt ook over de betere uitvoering van dit nummer, zo bewijst hij hier. Ook de uitvoering van ‘Will The Circle Be Unbroken’ is ongekend mooi, door de wat afwijkende zangpartij en de mooie timing van de heren.

Het mooie van deze live-registratie is dat er niet al te veel publiek te horen is, al hoor je wel dat het live is. Niets zo vervelend als publiek dat door liedjes heen schreeuwt, gaat juichen bij elk intro of voordat een liedje is afgelopen al beginnen met klappen. Producer Ray Kennedy heeft hierin goed werk afgeleverd.

We’re Usually A Lot Better Than This bevestigt maar weer de kwaliteiten van Tim O’Brien en Darrell Scott, voor zover dat nog niet bekend was. De mannen zijn goed aan elkaar gewaagd: zowel vocaal als instrumentaal klopt het. Het lijkt onmogelijk dat deze heren normaal gesproken beter zijn dan op deze plaat: dit is steengoed!
Recensent:Rients Kuik Artiest:Tim O`Brien & Darrel Scott Label:Rough Trade Distribution
Cover HATEM - Ultraviolet Catastrophe

HATEM - Ultraviolet CatastropheVan folk naar electropop; het moet kunnen. Dat moet het Spaanse gezelschap...

Cover Ziggy Marley - In Concert

Ziggy Marley - In Concert Naast de wereldwijde bekendheid van reggae en zijn geweldige oeuvre heeft...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT