RECENSIE: Boef en de Gelogeerde Aap - Niet Hier

Cover Boef en de Gelogeerde Aap - Niet Hier
2013-02-24 Boef En De Gelogeerde Aap brachten in 2009 in eigen beheer hun debuut Vind Ons uit. In 2011 volgde het tweede album. Wij Zijn was al helemaal klaar maar werd vervolgens niet in eigen beheer uitgegeven, maar door Top Notch uitgebracht. In 2013 is het drieluik compleet met het eerste volledig onder Top Notch opgenomen album Niet Hier. Er is inmiddels wel genoeg gezegd over het abstractie niveau van de teksten van De Gelogeerde Aap, maar het getuigt wel van enorme visie; een drieluik verspreid over een kleine vier jaar met een gebundelde titel: Vind ons, wij zijn niet hier.

Aan Niet Hier is duidelijk te horen dat er heel hard gewerkt is in de studio. De totaal abstracte teksten van Aap zijn meer verhalender gemaakt, er is gezocht naar een betere opbouw binnen de nummers en het geheel is zodoende een stuk minder abstract. Toch heeft Aap wel zijn poëtische kracht in de teksten weten te houden en ze wel zo op weten te stellen dat iedereen wel het zijne of hare eruit kan halen.

De plaat komt met ‘Ozon’ wat traag op gang, maar uiteindelijk weten Boef en de Aap de snelheid er goed in te krijgen en belangrijker nog, deze er ook er in te houden. De beats van Boef vormen hiervoor de basis. De producer van het stel is ook op het derde album weer hoorbaar gegroeid. Dit is zeker ook te horen op het instrumentale stuk van ‘Voorbij’ met Fred van Straten. In veel van de nummers komt de Tilburgse achtergrond van de heren terug in de vorm van plaatsbepalingen of gebouwen. Daarnaast doet de vader van Aap, Toine Waterreus ook nog mee. Hij speelt zeer fraai achtergrondgitaar op het nummer ‘Ga Vliegeren’, maar ook zijn solo in datzelfde nummer is zeer de moeite waard! Op ‘Niks’ is het refrein zelfs in het Tilburgs. Toch is het geen regionaal product geworden. Aap ziet af van verdere Tilburgse bijdragen en wordt ditmaal bijgestaan door Dinopha, Kraantje Pappie, Rico, Sticks en Faberyayo. Met name Kraantje Pappie die gewend is aan de beats van Noisia komt erg goed uit de verf. Faberyayo heeft wat meer moeite de beat te pakken. Hij rapt een tekst die in de lijn ligt van zijn eigen nummer ‘Solonaise’ over wellicht een van de beste beats van het album. De single ‘Ome Slome’ zal door veel mensen op het eerste gehoor wellicht wat irritant gevonden worden, maar juist dit zuigende irritante past perfect bij de thematiek van de song.

Wij Zijn was als album vernieuwend, maar voor de luisteraar af en toe een zware dobber. Op Niet Hier komen Boef en de Aap nog steeds met de frisheid voor de dag, maar liggen ze veel minder zwaar op de maag, wat de luisterbaarheid enorm ten goede komt.
Recensent:Willem Swinkels Artiest:Boef en de Gelogeerde Aap Label:TopNotch
Cover Coheed & Cambria - The Afterman: Descension

Coheed & Cambria - The Afterman: DescensionWeinig bands voeren een concept zover door als progrockers Coheed And...

Cover Huub van der Lubbe - Simpel Verlangen

Huub van der Lubbe - Simpel Verlangen Na dertig jaar muziek maken met De Dijk is het tijd voor een pauze van één...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT