RECENSIE: Funeral For A Friend - Conduit

Cover Funeral For A Friend - Conduit
2013-03-05 Een hergeboorte mogen we het niet noemen, aldus Matthew Davies-Kreye, zanger van Funeral For A Friend. Op het nieuwste album, Conduit, klinkt de band als een stel jonge honden die net hun eerste plaatje hebben opgenomen: hard, snel, giftig. Voor de vijf ervaren mannen uit Wales is het toch echt al het zesde album.

Wie nummers als ‘Into Oblivion [Reunion]’, een relatief rustige rocker met zang die glad genoeg is voor radiopubliek, en ‘Best Friends And Hospital Beds’, een korte en venijnige knaller, naast elkaar legt, zou niet denken dat de eerste een ouder nummer is. Toen Funeral For A Friend in 2007 ‘Into Oblivion [Reunion]’ uitbracht, leek de band mee te gaan in de toen populaire trend van gelikte stadion-emo. De band sloeg een rustiger pad in, noem het volwassen worden, op weg naar commercieel succes.

Hoe anders is ‘Best Friends And Hospital Beds’, de meest recente single van de band. Nog geen drie minuten lang, snel en hard, met zang die bijna de microfoon in wordt gespuugd. En gespeeld met de gedrevenheid van 18-jarige jongens die vers uit een oefensessie in de kelder van pa en ma komen.

De afgelopen albums deed Funeral For A Friend al bewonderenswaardige pogingen om het juk van radiowaardige emoband, met name op gedaan door het album Tales Don’t Tell Themselves uit 2007, van zich af te schudden. Op het nog geen halfuur durende Conduit nemen ze dat nog een stap verder. Geen adempauze, elk nummer kort (alleen ‘Death Comes To Us All’ en ‘High Castles’ zijn langer dan drie minuten) en hard.

Dat levert met de eerder genoemde single, opener ‘Spine’ en met name de titeltrack een aantal succesverhalen op, die live nog beter tot hun recht gaan komen. Aan de andere kant staan echter ook de minder nummers als ‘The Distance’ en ‘Grey’, die ontsierd worden door ongemakkelijke zangmelodieën. Het ontbreekt hierin aan consistentie.

Toch is het te prijzen dat Funeral For A Friend een u-turn maakt. Weinig bands gaan zo duidelijk terug naar hun roots, en keren zich daarmee zo af van het commerciële (en gemakkelijkere) pad, zonder dat het geforceerd gaat klinken. Ondanks de missers is het bij Funeral For A Friend nooit geforceerd. En dan is het stiekem toch gewoon een hergeboorte.
Recensent:Jelger Woudstra Artiest:Funeral For A Friend Label:News
Cover PVT - Homosapien

PVT - HomosapienHet vermaarde Warp inruilen voor een klein, nieuw label als Felte. Het zal...

Cover Paul Kalkbrenner - Guten Tag

Paul Kalkbrenner - Guten Tag Soms levert iemand een prestatie die hij later haast niet kan overtreffen. De...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT