RECENSIE: Jacco Gardner - Cabinet Of Curiosities

Cover Jacco Gardner - Cabinet Of Curiosities
2013-03-04 Het gebeurt niet vaak dat een Nederlandse muzikant door zowel de Engelse als de Amerikaanse muziekpers wordt opgepikt. En zeker niet als de muzikant in kwestie nog niet eens een debuutalbum heeft uitgebracht. Het feit dat er op basis van wat losse tracks al een flinke buzz ontstond, betekent dus dat Jacco Gardner wel iets bijzonders in huis moet hebben. Inmiddels is zijn eerste album Cabinet Of Curiosities verschenen en dit is inderdaad een bijzondere en bovendien erg goede plaat.

Gardner speelde Cabinet Of Curiosities vrijwel geheel zelf in. Alleen de drumpartijen deed hij niet zelf, die worden verzorgd door hij Jos van Tol. Daarnaast spoorde Gardner Jan Audier op. Deze studiotechnicus werkte in de jaren ’60 voor onder andere Golden Earring en Q65. Audier hielp Gardner om zijn plaat een warm sixties-geluid mee te geven, met lekker veel galm op de zang. Deze sound past precies bij de muziek van Gardner, die geënt is op de psychedelische pop uit de tweede helft van de jaren ’60.

Namen die bovenkomen bij het beluisteren van Cabinet Of Curiosities zijn bijvoorbeeld die van The Zombies en The Beatles, maar de band die het sterkst doorklinkt in de muziek van Gardner is de vroege Pink Floyd, met Syd Barret nog stevig aan het roer. Dit komt mede door de stem van Gardner, die nogal op die van Barret lijkt, maar ook muzikaal gezien schurkt de 24-jarige muzikant uit Hoorn dicht tegen zijn held aan.

Cabinet Of Curiosities opent met de single ‘Clear The Air’, die zelfs de dagprogrammering van 3FM haalde. Dit nummer zet meteen de toon voor het album en geeft een goed beeld van wat je verder op Cabinet Of Curiosities kunt verwachten. Het wat tragere en melancholische ‘The One Eyed King’ is misschien nog wel mooier. De muziek is hier redelijk ingetogen en het is vooral de mooie zang, die wel wat aan The Beach Boys doet denken, die de aandacht trekt.

‘Where Will You Go’ heeft dan weer wat meer van The Beatles. Dit geldt ook voor de afsluitende track ‘The Ballad Of Little Jane’, de allermooiste song op Cabinet Of Curiosities. Het begin van deze song had zo van Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band kunnen komen. Maar als Gardner dan begint te zingen gaat de sound toch weer meer richting Pink Floyd.

Jacco Gardner heeft met Cabinet Of Curiosities een unieke plaat gemaakt, die terecht veel aandacht krijgt in binnen- en buitenland. Gardner is een talent waar we trots op mogen zijn.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:Jacco Gardner Label:Excelsior Recordings
Cover Josh Ritter - The Beast In Its Tracks

Josh Ritter - The Beast In Its TracksEen mummie die tot leven komt en een geheime verhouding begint met de...

Cover Various - De Supersonische Boem

Various - De Supersonische Boem “En alle muziek die overblijft, is de supersonische boem.” Deze zin komt...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT