RECENSIE: Tracer - El Pistolero

Cover Tracer - El Pistolero
2013-05-09 De albumhoes, met daarop een doodshoofd met een sombrero en twee pistolen, en de albumtitel, El Pistolero, wekken de indruk dat je te maken hebt met een Mexicaanse dan wel Latijns-Amerikaanse band. Maar de schijn bedriegt, want Tracer is afkomstig uit Australië en voor het concept is de band geïnspireerd door de film ‘Desperado’ van Robert Roderiquez. El Pistolero is het tweede album van het power rock trio, dat al zo’n tien jaar aan de weg timmert, en het is de opvolger van debuutplaat Spaces In Between.

Naar eigen zeggen hebben de heren een biker attitude en bevat de plaat een “mix of stoner anthems”. De band plaatst zich zelf daarmee in een hokje, maar ze omschrijven hun eigen geluid behoorlijk treffend. De Australiërs maken moderne midtempo rock zoals we al veel vaker hebben gehoord, maar dan van een iets zwaarder kaliber. De bandbreedte van hun sound is wat beperkt en dat valt extra op door het beperkte geluid en bereik van zanger Michael Brown. El Pistolero werd geproduceerd door Kevin Shirley, geen onbekende producer in de wereld van de stevigere muziek, en de productie is eigenlijk te strak voor het genre en het sfeertje dat de band neer wil zetten.

De plaat bevat overigens genoeg fijne gitaarriffs en catchy refreintjes om al knikkend een biertje op te drinken en om mee te brullen op een willekeurige festivalwijde. Ook moet gezegd worden dat de band er in slaagt de luisteraar, zeker als deze het concept van ‘Desperado’ en de biker attitude doorziet, in zijn of haar gedachten mee te nemen naar een gort droge omgeving en op een eenzame reis naar een onbekende bestemming. Onderweg dienen -vanzelfsprekend- de nodige ongure types uit de weg te worden geruimd. Hoogtepunten zijn onder andere de nummers ‘Dirty Little Secret’ en ‘Manic For Ya’.

Tracer levert met El Pistolero een prima rock album af, maar als luisteraar blijf je met het gevoel zitten dat er meer in had gezeten. De band laat zich nergens echt gaan en ook is de productie wel erg netjes.
Recensent:Rogier Bennink Artiest:Tracer Label:Mascot Records
Cover Ethan Johns - If Not Now Then When?

Ethan Johns - If Not Now Then When?Ray LaMontagne, Tom Jones, Rufus Wainwright, Ryan Adams, Laura Marling, Kings...

Cover Racoon - The Singles Collection

Racoon - The Singles Collection Wij Hollanders kunnen heel goed klagen en zeiken. Doe vooral maar gewoon, dan...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT