RECENSIE: Quallofill - The Man Who... Likes Trouble

Quallofill – The Man Who Likes Trouble
2006-06-08 The Man Who Likes Trouble is alweer het derde album van het Rotterdamse duo Quallofill. Léonne van Dongen en Roel Willems slaan met dit album een andere weg in. Waren de eerste twee albums nog te plaatsen binnen het singer/songwriter genre, dit album valt moeilijk binnen een genre te plaatsen. De muzikale begeleiding is niet meer zo minimaal en het resultaat is duidelijk experimenteler.

De stem van zangeres Léonne van Dongen is nog altijd herkenbaar aanwezig. Haar wat naïef klinkende stemgeluid is voor een deel nog bepalend voor het geluid van Quallofill. Het album als geheel is echter een stuk complexer geworden en daardoor minder toegankelijk. De meeste nummers kennen meerdere zanglijnen, dit geeft de nummers vaak een wat mysterieus karakter. Luister maar naar bijvoorbeeld Tout Doucement. Vreemde geluiden en de meerstemmige zang zorgen er in dit nummer voor dat het bijna zo klinkt alsof stemmen zich vanuit een andere wereld tot ons richten. Dit album klinkt dan ook niet zelden wereldvreemd en soms zelfs kinderlijk. She is out of space, out of time zingt van Dongen in Computerized Romance. Of dit autobiografisch bedoeld is kan naar gegist worden, maar het zou zo maar kunnen.

Er worden op dit album veel kunstgrepen uitgehaald en dit komt de eerlijkheid niet ten goede. Vorige albums van Quallofill stonden nog vol met eerlijke en eenvoudige luisterliedjes. Maar dit album wil maar niet gewennen. Ook na menig luisterbeurt vallen de puzzelstukjes niet op zijn plaats. Het blijft een vreemd allegaartje van geluiden en verschillende zanglijnen, een rode draad ontbreekt in zijn geheel. Natuurlijk valt het te prijzen dat bands de gebaande paden verlaten, maar het blijft wel zaak om vervolgens niet geheel te verdwalen. En dat lijkt hier toch te gebeuren. Natuurlijk zijn de liedjes heel sfeervol en is er hoorbaar aandacht aan besteed. Toch zou het de muziek ten goede komen wanneer Quallofill weer terug op aarde zou keren en weer mooie, eenvoudige en eerlijke luisterliedjes maakt zoals op de eerste twee albums.
Recensent:Rob Mestrom Artiest:Quallofill Label:Poptronique
The Doits – Lost, Lonely & Vicious

Doits - Lost, Lonely & ViciousDeze band uit Zweden werd gevormd in december 2000. De gebroeders Sagesen...

Mindfold - Long Roads

Mindfold - Long Roads Het is echt geweldig hoe goed de Nederlandse bandjes het tegenwoordig doen in...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT