RECENSIE: Knalland - Knalland

Knalland
2013-06-11 Knalland: een aantal letters uit de naam van de Utrechtse wijk Kanaleneiland, tegenwoordig de thuisbasis van veel (nieuwe) muzikanten. Een deel van die muzikanten besloot de samenwerking met elkaar aan te gaan en aldus werd het voorgenoemde project geboren. Een project bestaande uit (ex-)leden van Mister & Mississippi, Kensington, Kane, Tommy Ebben, GEM, Shaking Godspeed, Gerhardt, Kim Janssen, Sofie Letitre, La Corneille, Kids With Guns, Oh Brave Wide Eyes en Amber Arcades. Tegen een achtergrond van het grauwe beton van de sloopflats van Kanaleneiland werden krachten gebundeld, verbonden aangegaan en vooral heel veel mooie liedjes geschreven. Eind mei verscheen de titelloze debuutplaat van dit bonte gezelschap.

Vrijwel ieder nummer wordt door een andere vocalist gezongen, met uitzondering van een enkeling die meerdere liedjes vertolkt/schreef. Tegen de verwachting in is dit toch een behoorlijk coherent album geworden, ook al verschillen sommige songs van elkaar als dag en nacht. Het album als geheel is een prettige luisterervaring en geen enkele song doet daar afbreuk aan. Toch vallen enkele songs meer op dan de overige; het prachtige ‘Stones’ van Eloi Youssef (Kensington) is wellicht de mooiste song op de plaat, maar ‘The Colour Of The Drapes’ (uitgevoerd met leden van Mister & Mississippi) is ook zeker van hoogstaand niveau. Ook meer uptempo knallers als ‘Fallen Heart’ en ‘Father Please’ (dat op een positieve manier aan The Black Keys doet denken) maken indruk. Ruimte voor experiment is er ook in songs als ‘Hide From Me’: een lied dat tegelijkertijd catchy klinkt, maar ook behoorlijk uitdagend, door de wisselende ritmes en spannende geluiden.

Het creatieve talent van de muzikanten en componisten spat van het schijfje af. Nergens klinken de songs als afdankertjes van de hoofdprojecten van de musici. Ze klinken stuk voor stuk als volwaardige albumtracks. Hopelijk blijft het niet bij een eenmalig project, want debuutalbum Knalland smaakt naar meer.
Recensent:Etan Huijs Artiest:Knalland Label:Rough Trade Records
Cover Johnny Dowd - Do The Gargon

Johnny Dowd - Do The Gargon Johnny Dowd (1948) is een Amerikaanse singer-songwriter. Zijn eerste albums...

Cover Shining (Noorwegen) - One One One

Shining (Noorwegen) - One One One Wie Shining intikt bij Google, zal stuiten op een flinke lijst aan bands en...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT