RECENSIE: The Silhouettes - The Silhouettes

The Silhouettes
2013-06-28 Het label Goomah Music timmert sinds 2006 aan de weg en weet de laatste jaren een steeds groter publiek te bereiken. Met The Silhouettes lijken ze nu een volgende stap te kunnen maken. Het self titled debuutalbum van dit Amsterdamse duo, dat garant staat voor een heerlijke sixties-surfpop/ shoegaze combinatie, komt precies op het goede moment.

Daar ging wel wat aan vooraf. Gitarist Ben Rider en toetseniste Marthe Jellema ontmoetten elkaar in 2005 op Lowlands, in 2010 gaan de twee in het nog altijd sixties ademende Camden (Londen, UK) wonen en daar beginnen ze liedjes te schrijven. Vanaf 2012 gaat het dan snel. De band plaatst tracks op Facebook, er komen veel optredens en 3VOOR12 pikt het op. Inmiddels is het 2013 en is het debuut album een feit. Op diverse locaties opgenomen (thuis, in een kraakpand) en allemaal zelf geproduceerd, puik werk!

Met het korte nummer ‘Don't Feel The Same’ opent de plaat bijzonder rustig. De luisteraar hoort een lieve, hoge, zachte meisjesstem onder begeleiding van gitaargetokkel zingen "I love you, but you don't love me.". Het is de intro van een plaat die daarna veel meer een surfpop rock ’n roll sound krijgt, maar waarbij de zoete, lieve ingrediënten steeds nadrukkelijk aanwezig zijn en waarvan een soort constante rust uitstraalt. Shoegaze, maar met een fijnere productie.

De rock ’n roll zit in de lekkere uptempo drumpartijen en het wat vrijere, rammelende gitaarwerk, waar regelmatig een fijne galm in zit en waarover een gruizig sausje is gegoten. De nummers waarin deze sound de boventoon voert, zijn duidelijk de meest pakkende songs op de plaat. ‘I’m Not Scared’ , ‘All A Lie’, ‘To The End’, ‘We Linger On’, zitten stuk voor stuk goed in elkaar, hebben een refrein dat goed mee te zingen valt en niets kan je weerhouden om lekker mee te knikken.

Als de zoete pop de overhand krijgt, gaat het tempo omlaag, zijn de basloopjes nadrukkelijker aanwezig en is de (samen)zang van Jellema en Rider meer op de voorgrond te horen. Deze songs, zoals ‘At The Disco’, ‘To Love Someone’ en ‘Saturday’, luisteren lekker weg en wisselen de meer rock ’n roll georiënteerde nummers mooi af. The Silhouettes vinden de balans tussen pop en rock ‘n roll en leveren een goed afgewerkt geheel af. En met oog voor detail, zoals het goed gedoseerde keyboardwerk van Jellema, waarmee het duo zich weet te onderscheiden. Al met al een heerlijke debuutplaat voor de liefhebbers van de zoete, gruizige, poppy rock ’n roll songs!
Recensent:Rogier Bennink Artiest:The Silhouettes Label:Goomah Music
Cover Snoop Lion - Reincarnated

Snoop Lion - Reincarnated Snoop Dogg is naast bekende rapper ook een bekende gebruiker van marihuana....

Cover Bökkers - Morattamottamotta

Bökkers - Morattamottamotta Het Oosten van het land en rock ’n roll zijn onlosmakelijk met elkaar...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT