RECENSIE: Splendid - Sun Beats Down

Splendid
2013-07-25 De verwachtingen voor het nieuwe album van Splendid waren hoog. Na veel succesvolle optredens op festivals en hit ‘Again’ die buiten Nederland ook hoge ogen gooide, leek het lastig om de vorige plaat te evenaren. Maar met Sun Beats Down (het vijfde album ondertussen) lukt het de band duidelijk opnieuw. Net als de voorganger heeft de plaat een lekkere zomerse mix van pop, rock, soul, reggae en een fijne verzameling blaasinstrumenten. Splendid laat zien dat ze de titel Serious Talent van 3FM verdiend hebben.

Al na de eerste noten van ‘I Found Love’ is het lastig om het volume niet een flink stuk op te draaien. De eerste single van het album ‘Fast Lane (On Top Of The World)’, wist de Hollandse lente al aardig op te vrolijken. Het album blijft lekker afwisselend met een nummer als ‘Control’ waarin de saxofoons en drums op de voorgrond staan. Met ‘heartbeat’ laat de band een veel meer jazzy geluid horen, waarin de stem van frontman Patrick Schmitz zich van een andere kant laat zien. Hierna wordt het roer weer omgegooid en schalt er met ‘Don’t Believe’ een op en top reggaenummer uit de speakers. De hoge kwaliteit van de nummers wordt tot aan het einde volgehouden. Erg sterke nummers zijn ‘Roll With This’ en ‘Drop’. Twee nummers die muzikaal enorm van elkaar verschillen, maar allebei verslavend genoeg zijn om een paar keer achter elkaar af te spelen. ‘Roll With This’ is wat intiemer en kalmer dan voorgaande nummers. Het tempo ligt even wat lager en er zijn wat minder special effects toegevoegd. In ‘Drop’ daarentegen worden er juist flink wat effecten van de synthesizer gebruikt en doen de volledig verbogen vocalen vermoeden dat er binnenkort vast een dubstep versie uitkomt. Het resultaat is een nummer waarbij het geluid gewoonweg wel harder moet. Het laatste nummer en titel van het album ‘Sun Beats Down’ is heerlijk zomers met gitaren en even toepasselijke tekst. ”Chill out, you can lay down. Relax, take a break now. Because the sun breaks down, you’ve got your friends around”.

Sun Beats Down is beter dan de voorganger Connect Back To The Starts en zal niet snel gaan vervelen. Producer Robin Veldman (Caro Emerald) heeft de (uit maar liefst tien man bestaande) formatie naar een hoger niveau weten te tillen. De formule voor dit album is niet anders dan het voorgaande, maar het is net even wat afwisselender, strakker en beter afgewerkt. Al met al een album nog net op tijd uitkomt voor de zomer en met nummers die we hopelijk deze winter ook nog zullen horen op de radio.
Recensent:Nicole Verbeek Artiest:Splendid Label:Pias
Cover The Fruitmachine - Dead Man`s Suit

The Fruitmachine - Dead Man`s Suit The Fruitmachine is een garagerockband uit het Noord-Hollandse plaatsje...

Cover Tom Odell - Long Way Down

Tom Odell - Long Way Down Een grote megahit, dat had Tom Odell nodig om in de muzikale schijnwerpers...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT