RECENSIE: Bosnian Rainbows - Bosnian Rainbows

Bosnian Rainbows
2013-08-01 Helaas. Het komt regelmatig voor dat mensen kostbare tijd in een studio krijgen, omdat een van hen een bandlid van een grote naam is. Op zich niets mis mee, maar het zou fijn zijn als er eerst wordt nagedacht en vooral beluisterd of deze mensen wel een beetje chille muziek maken. En dat is bij Bosnian Rainbows, met Omar Rodriguez van Deantoni Parks van The Mars Volta in de gelederen, niet bepaald het geval.

Goed, een kleine nuance is op de plaats. Er staan op het self-titled album Bosnian Rainbows best wel wat aardige liedjes. Maar het is veelal net niet of gewoon niet. Een track als ‘Worthless’ heeft bijvoorbeeld een enorm goede melodie, maar de zang klopt niet bij het geheel. Daardoor blijft dat wrange gevoel bij de luisteraar achter dat er meer in had gezeten.

Een ander, veelvoorkomend probleem op de plaat, is dat de nummers te lang balanceren op een loopend fragmentje. Opener ’Eli’ heeft daar last van, net als het eindeloos voortslepende ‘Turtle Neck’. Op een gegeven moment heb je het gewoon wel gezien met hetzelfde zinnetje op hetzelfde trage riffje. Dat is saai.

Eigenlijk kunnen we een makkelijke conclusie trekken. Deze band vist uit dezelfde vijver als Naked and Famous en New Young Pony Club, maar is bij lange na niet zo goed. Anderzijds doet de muziek het prima op de achtergrond. Wie niet actief luistert naar Bosnian Rainbows kan er best van genieten. Maar het verliezen van die scherpte is wel essentieel en dat is niet de bedoeling van een goed album. Daar hebben we immers Sky Radio al voor.
Recensent:Koen Nederhof Artiest:Bosnian Rainbows Label:Rough Trade Distribution
Cover Rik van den Bosch - Rik van den Bosch & The Dandies

Rik van den Bosch - Rik van den Bosch & The DandiesNa twee jaar stilte komt wereldreiziger Van den Bosch, die sommigen misschien...

Cover Mavis Staples - One True Vine

Mavis Staples - One True Vine Gospelzangeres Mavis Staples zit op 73-jarige leeftijd nog steeds aan de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT