RECENSIE: Chloe Charles - Break The Balance

chloe charles break the balance
2013-09-05 Het stiefzusje van Julian Lennon, Chloe Charles, ontwikkelde al vroeg een voorliefde voor jazz, folk en orkestrale soul. Ze kwam in haar kinderjaren in aanraking met de keerzijde van roem en besloot zich niets van anderen aan te trekken en gewoon haar eigen weg te volgen. Met succes, na een tour in acht landen en ruim driehonderd optredens, brengt Charles nu haar eerste album uit. Break The Balance is de opvolger van haar goed ontvangen EP, Little Green Bud. Al op deze eerste EP werd het duidelijk dat Charles in aanraking is gekomen met veel verschillende muziekstijlen en invloeden, maar een voorkeur heeft voor snaarinstrumenten als de gitaar, viool en cello.

Break The Balance laat twee kanten van Charles zien. Het album opent met het sterke en catchy ‘Business’, een vrolijk en flirterig nummer. In ‘Find Her Way’ laat ze horen dat ze niet alleen kan zingen, maar ook bijzonder goed gitaar speelt. De combinatie van klassieke gitaar met cello komt in eigenlijk in bijna alle nummers terug. ‘Find Her Way’ zet wel de toon voor een wat triester vervolg van het album. ‘My Child’ is prachtig in zijn eenvoud. Charles heeft niet meer dan haar heldere stem en enkele klassieke gitaren nodig om tot een mooi nummer te komen. Helaas zijn de hierop volgende nummers vrij zwaar, met klassiek aandoende muziek en lange, hoge uithalen. ‘Break The Balance’ is een van de mooiste nummers op het album, maar opnieuw zijn de teksten niet erg luchtig. “He gave me drugs, you gave me love, but you’re still the one I’m beating up, I could share you with another one, to give you what I can’t do.” Een van de beste nummers, ‘God Is A Toad’, is even triest, maar het bijzondere is dat de trage, hoge noten worden afgewisseld met fijne, meer up-tempo, poppy stukjes.

Chloe Charles heeft een intrigerende stem met een enorm bereik. Break The Balance laat al haar kanten als singer-songwriter zien. Helaas is het wel een erg zwaar album geworden. Door de steeds terugkerende cello en violen lijken veel nummers toch behoorlijk op elkaar. Het luchtige en vrolijke van het openingsnummer komt nergens op het album terug. In de laatste nummers van het album wordt er wat effect toegevoegd aan de achtergrondstemmen, met een soort kloosterstemming als gevolg. Eigenlijk past dit niet helemaal bij de rest van het album.

Break The Balance is een intiem, analytisch en zelfkritisch album dat zowel de zang-, gitaar- en schrijfkunsten van de jonge Charles laat zien. Ze heeft zich in twee jaar tijd enorm ontwikkeld en is het stadium van ‘het stiefzusje van’ ruim gepasseerd.
Recensent:Nicole Verbeek Artiest:Chloe Charles Label:Sonic Rendezvous
Cover Tired Pony - Fiction

Tired Pony - The Ghost Of The MountainSupergroepen: ze schoten de afgelopen jaren als paddenstoelen uit de grond....

Cover Skarbone 14 - Curieux Monde

Skarbone 14 - Curieux Monde De Belgische band Skarbone 14 heeft al de nodige jaren live ervaring op het...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT