RECENSIE: Tourist - Antwerps Testament

Tourist
2013-10-06 Het Belgische Eigen Makelij is als label een grote kracht gebleken binnen de Belgische hiphop. Het label blijkt daarnaast ook de voorloper voor wat betreft releases van Belgische makelij in Nederland. Top Notch brengt na een release van de Belgen Safi & Spreej nu ook de cd Antwerps Testament van de Antwerpse rapper Tourist uit. Antwerps Testament was al eerder uitgebracht door Eigen Makelij, maar sinds de release eind 2010 was zijn bereik volgens de rapper slechts beperkt gebleven tot de provincie Antwerpen. Het doel van de re-release via Top Notch is dan ook om een groter publiek te bereiken. Om dat te bewerkstelligen zijn er voor de Nederlandse markt twee nummers aan de originele tracklist toegevoegd: ‘Klein Gebedje Remix ft Sticks’, en ‘Visa Paspor ft Typhoon’. Een Belgisch accent is voor veel Nederlanders al lastig, maar Antwerps dialect ligt nog een stuk verder weg van het ABN dat we van de Nederlandse Rappers gewend zijn. De combinatie van zijn stem met de veelal melancholische muziek klinkt erg goed, zelfs al zonder dat je naar de teksten luistert. En daarnaast is het album van Tourist ook tekstueel enorm de moeite waard om te beluisteren!

Tourist groeide op in de wijk Seefhoek, voorheen al een volksbuurt en momenteel een wijk waar meer dan honderd nationaliteiten te vinden zijn. Vanuit die achtergrond ontstond ook zijn naam. Hij was tussen al die nationaliteiten als blanke Belg de feitelijke Tourist in die wijk. In het dagelijks leven is hij tegenwoordig maatschappelijk werker. En het mooie is dat hij vanuit die achtergrond zijn kennis en ervaringen weet te combineren tot een geheel eigen verhaal. In dat eigen verhaal passen alle facetten van het Antwerpenaar zijn. Hij vertelt mooie, maar ook pittige verhalen over vluchtelingen, maar weet het daarnaast ook bevlogen te praten over zijn voetbalclub, de volksclub Royal Antwerp FC.

De Antwerpenaar is erg van de gezongen refreintjes. Omdat hij die refreintjes niet op een R&B manier zingt, maar zich meer richt op de Belgische volkszangers stopt men de rapper vaak in het hoekje van de kleinkunst. Het duistere, droevige geluid draagt zeker bij aan de indeling in die categorie van de podiumkunsten. Het past ook wel, want de Antwerpse rapper rapt wel, maar past in niets tussen de rappers met hun opschepperij en hedonistische onderwerpen. Zonder zelf heel prominent op de voorgrond te treden schotelt hij prachtige verhalen voor. Tourist heeft wat dat betreft meer weg van de oude Troubadours. Over het feit of de Nederlanders aan het album nog iets concreets toevoegen, kan men discussiëren, maar zonder al te chauvinistisch over te willen komen lijken de nummers met Nederlandse input het allerbeste uit de verf te komen. Dit kan echter ook een voortschrijdend muzikaal inzicht van de Belgische rapper zijn en het is dan ook te hopen dat de Antwerpenaar nog een mooie plank vol heeft liggen met dit soort nummers.
Recensent:Willem Swinkels Artiest:Tourist Label:Top Notch
Cover De Jeugd Van Tegenwoordig - Ja, Natúúrlijk!

De Jeugd Van Tegenwoordig - Ja, Natúúrlijk!Ondanks hun naam kan De Jeugd Van Tegenwoordig inmiddels wel gewoon...

Cover Appa & Sjaak - Wolf

Appa & Sjaak - Wolf De Amsterdamse rappers Appa en Sjaak sloegen de handen ineen om de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT