RECENSIE: The Vs - The Vs

The VS
2013-11-13 Het lijkt wel een spannend jongensboek. Een kleine schets. In de zomer van 2012 is een drietal bevriende muzikanten op road trip door Amerika. Simon Sixsmith, vooral bekend van zijn jazzwerk, neemt plaats achter het stuur. Sixsmith valt in slaap achter het stuur en de drie belanden in de berm. Nadat iedereen heelhuids uit de auto geklommen is, bemerken de mannen dat de radio spontaan van een jazz- naar een countryzender is gesprongen. Geïnspireerd door The Flying Burrito Brothers, die uit de speakers van de auto knallen, besluiten de heren te starten met wat later The VS zal worden. De rest van de reis, in motels en op de achterbank van auto's, schrijven de mannen muziek voor hun debuutplaat.

Opener ‘Cowboy Song’ laat je meteen horen wat je kunt verwachten van het debuut, The VS. Een dik aangezette countryplaat, zowel tekstueel, als muzikaal. “Jippiekayay, Jippiekayo”, moet ik nog meer zeggen?

Het album is, zoals de Engelsen het zouden zeggen, een grower. Het heeft een aantal luisterbeurten nodig om te horen hoe geniaal The VS eigenlijk is.

Van de harmonica tot de mandoline en van de strijkers tot de blazers. Het lijkt er in eerste instantie wat dik bovenop te liggen, maar al bij de tweede luisterbeurt hoor je dat het orgel in ‘Dynamite’ een heerlijke diepgang geeft aan de sound van de band. Hetzelfde geldt voor de elektrische gitaren in ‘Let Me Talk To The Driver’.

‘Lisa-Marie’ is een singer-songwriterliedje van de bovenste plank. Het ademt melancholie, mede door de fantastische gitaarbegeleiding en de zweverige koortjes in samenwerking met de leadvocalen.

The VS bewijst met dit de debuut dat de band weet hoe je een goed liedje schrijft. De gewaagde keuzes in de productie en arrangementen pakken erg goed uit en geven het drietal een heerlijke eigen sound. Dit zou zomaar hoge ogen kunnen gooien in alternatieve circuit en op diens jaarlijstjes.
Recensent:Dennis Jansen Artiest:The Vs Label:2419 Record Label
Cover Wooden Saints - You Were The One Who Volunteered

Wooden Saints - You Were The One Who VolunteeredHet tien(!)koppige gezelschap Wooden Saints levert met You Were The One...

Cover Hunter Complex - Heat

Hunter Complex - Heat Lars Meijer, het brein achter Hunter Complex , begon eind jaren ’90 met het...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT