RECENSIE: Pinkish Black - Razed To The Ground

Pinkish Black
2013-10-23 Ver onder de radar bevinden zich legio eigenzinnige bands. Pinkish Black is daar een voorbeeld van. Het tweede album van het duo, Razed To The Ground, is een donkere, tegendraadse collage van allerlei invloeden. De ene keer bijten ze fel van zich af, een ander nummer komt pas na enkele minuten op gang. In deze cocktail van doomrock en elektronische elementen is verderf het centrale begrip.

Spannend is het vanaf het begin. ‘She Left Him Red’ raast met vele tempowisselingen vlug naar het einde. De industrial-invloeden komen helaas niet meer zo duidelijk terug. Het klinkt als een complete band, maar naast het inventieve drumwerk is enkel Daron Beck met zijn synthesizers verantwoordelijk voor de beklemmende en opgefokte sfeer.

Vervolgens doorbeuken zou je zeggen, maar Pinkish Black heeft een andere aanpak. In ‘Ashtray Eyes’ ligt het tempo beduidend lager, te laag zelfs. Het verschil is simpelweg te groot. Beck en drummer Jon Teague grijpen je eerst bij de lurven, om daarna een aai over je bol te geven. Becks diepe stem heeft meer back-up nodig om te kunnen raken.

Ook de lange afsluiter ‘Loss Of Feeling Of Loss’ blijft maar een beetje ronddobberen, zet nergens voet aan land. Het “hidden” stuk aan het einde lijkt niet meer dan wat intuïtieve pianoaanslagen en donker gebulder. Een agressief Pinkish Black is veel relevanter. Het energieke en compacte ‘Kites And Vultures’ staat vanaf het begin als een huis. Beck zingt naar het einde toe een stuk hoger dan anders en deze afwisseling is uitermate welkom.

Hoe dan ook is Pinkish Black goed in verrassingen. ‘Rise’ is niets anders dan prima postpunk. De nodige galm op Becks stem zorgt ervoor dat zijn stem en de diepe synths een mooi geheel vormen. “I’m sick of living”, zingt hij, en wat sluiten deze woorden goed aan bij de muziek op Razed To The Ground. Echte herfstmuziek.
Recensent:Jasper Klomp Artiest:Pinkish Black Label:Century Media
Cover Vattnet Viskar - Sky Swallower

Vattnet Viskar - Sky SwallowerWat zet Vattnet Viskar ons op het verkeerde been zeg. Wanneer je een...

Cover Certain Animals - She EP

Certain Animals - She EP Het Rotterdamse Certain Animals begint haar debuut-EP met het geluid van...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT