RECENSIE: The Naked and Famous - In Rolling Waves

Waves
2013-09-30 Met In Rolling Waves presenteert The Naked And Famous de opvolger van hun wereldwijd goed ontvangen Passive Me, Aggressive You. Een album dat drie jaar geleden op nummer één stond in Nieuw-Zeeland, het thuisland van de band. Met hits die het wereldwijd goed deden en meer dan tweehonderd optredens in 24 landen later, waren er hoge verwachtingen voor het nieuwe album. In Rolling Waves heeft eenzelfde mengeling van synthesizerpop en alternatieve rock, maar komt toch een stuk breekbaarder over dan de voorgaande plaat. De simpele, stampende rock wordt grotendeels ingewisseld voor wat langere nummers met een duidelijke opbouw en climax.

Openingsnummer ‘In Stillness’ is bijzonder sterk. Synthesizers en akoestische gitaren vormen samen met de ingetogen vocalen van zangeres Alisa Xayalith een catchy nummer dat het op de radio niet slecht zou doen. ‘Hearts Like Ours’ is zonder twijfel een van de beste tracks van In Rolling Waves. Met de lekkere beat en duidelijk aanwezige elektrische gitaren en vocalen, doet dit nummer aardig denken aan de hit ‘Young Blood’ van het vorige album. ‘Hearts Like Ours’ zou best wel eens voor een doorbraak naar het grote publiek kunnen zorgen. Het nummer ‘Waltz’ is eveneens erg goed, een wat rustiger nummer dat gedragen word door de synthesizer, percussie en de stemmen van Xayalith en Thom Powers. Met ‘Waltz’ laat The Naked And Famous een heel ander, minder commercieel geluid horen. Het nummer is niet het enige in zijn soort, maar het niveau van deze song wordt op de rest van het album niet meer gehaald.

Helaas zakt na de eerste twintig minuten het album toch een beetje in. Er zijn net wat teveel nummers die te lang nodig hebben om op gang te komen. ‘Grow Old’ duurt ruim zes minuten en bevat hier en daar briljante stukjes muziek, maar ook veel momenten waar er maar geen einde in zicht lijkt te komen. ‘I Kill Giants’ haalt In Rolling Waves gelukkig weer aardig omhoog. Hier laat The Naked And Famous de uptempo rock horen die we van ze gewend zijn, met een goede opbouw en gitaren waar de vonken vanaf spatten.

In Rolling Waves is een wat gevarieerder album met zowel stampende, elektronische rock als rustige, wat gruizige synthesizernummers. De stemmen van Xayalith en Powers vullen elkaar goed aan en zorgen gelijk voor een beetje variatie in de vocalen. De plaat bevat een aantal ijzersterke nummers, maar helaas heeft The Naked And Famous zich er hier en daar toch wat makkelijk vanaf gemaakt met steeds terugkerende akkoordenschema’s en gitaarloopjes. Het eindresultaat valt toch een beetje tegen na drie jaar stilte. The Naked And Famous heeft duidelijk potentie, laten we hopen dat dit in de volgende plaat beter tot uitdrukking komt.
Recensent:Nicole Verbeek Artiest:The Naked and Famous Label:Fiction Records / Universal
Cover Skunk Anansie - An Acoustic Skunk Anansie - Live In London

Skunk Anansie - An Acoustic Skunk Anansie - Live In London15 april 2013, Cadogan Hall, Londen: ”Welcome to are first ever acoustic...

Cover Ellie Goulding - Halcyon Days

Ellie Goulding - Halcyon Days De imbeciel die bij Universal heeft bedacht dat het een goed idee was om...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT