RECENSIE: Earthless - From The Ages

Earthless
2013-11-11 Vijfenzestig minuten, volledig instrumentaal en slechts vier nummers. Daarvan zakt je van te voren toch even de moed in de schoenen. Dat moet een hele kluif zijn, en dat is From The Ages van Earthless dan ook. Het genre waarin het drietal uit San Diego zich begeeft is psychedelische rock met flinke invloeden uit de jaren zeventig en stonerrock. Uiteraard stoner, zou je bijna zeggen, gezien de streek waar de heren vandaan komen, niet ver van Palm Springs waar de bakermat van het stoner-genre ligt.

De heren hebber er voor gekozen geen vocalen aan de nummers toe te voegen. Dan moeten de songs wel bijzonder spannend zijn om je aandacht vast te kunnen houden. Helaas is dat niet altijd het geval. Het eerste nummer heet ‘Violence Of The Red Sea’ en duurt een kwartier. Een stevige, in fuzz gedrenkte Black Sabbath-riff wordt vergezeld door gitaarsolo’s gelijk duikvluchten. Het psychedelische karakter van de muziek komt het best tot uiting in de eerste helft van de tweede song. Dit nummer heet ‘Uluru Rock’ en is wat slepender. Vooral de mooie riff na vijf minuten valt erg op.

Hierna krijgen we een nummer van nog geen zes minuten dat als een rustige soundscape begint en langzaam in de Pink Floyd-regionen terecht komt. Vervolgens is het de beurt aan een heuse tour de force; het meer dan een half uur durende ‘From The Ages’, dat stevig begint en vervolgens alle kanten uit waaiert. Halverwege dit nummer horen we een sterk drum-gericht stuk dat overloopt in een psychedelisch brokje muziek, waarna het zware riffwerk het weer overneemt.

De instrumentale muziek op From The Ages vergt veel van de luisteraar en het is dan ook niet gek dat de gedachten regelmatig afdwalen. Waarschijnlijk moet je eerst in een door drugs en drank opgewekte trance verkeren om helemaal in de muziek op te kunnen gaan. In nuchtere staat horen we meer dan een uur lang instrumentale rock in de stijl van Black Sabbath en Monster Magnet, die bij tijd en wijle best spannend is, maar niet over de hele linie beklijft.
Recensent:Jan Didden Artiest:Earthless Label:Tee Pee Records
Cover Filthy Boy - Smile That Won`t Go Down

Filthy Boy - Smile That Won`t Go Down Smile That Won’t Go Down is de naam van het debuutalbum van Filthy Boy en...

Cover Tom Principato - Robert Johnson Told Me So

Tom Principato - Robert Johnson Told Me So Hoewel de beste man inmiddels al 38 jaar actief is gaat er bij ondergetekende...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT