RECENSIE: Aqua Nebula Oscillator - Spiritus Mundi

Aqua
2013-11-12 Waar het Franse Aqua Nebula Oscillator heen wil met haar muziek is onduidelijk en dat zal het waarschijnlijk altijd blijven. Waarschijnlijk is het de drie heren en één dame daar ook om te doen. Op Spiritus Mundi, de vierde plaat van de band uit Parijs, staat een mix van stoner, jaren ‘70 rock en psychedelica. Hierbij is vooral het laatstgenoemde ingrediënt het sterkst vertegenwoordigt binnen de muziek van Aqua Nebula Oscillator.

In nog geen veertig minuten horen we elf songs die in veel gevallen doen denken aan Pink Floyd in haar beginjaren en natuurlijk aan Hawkwind. Kenners weten dan al genoeg. Vervormd gitaarwerk, een dreinend orgeltje, een pompende bas en de bij tijd en wijle behoorlijk vreemde stem vormen de ingrediënten van de muziek van het Franse viertal.

Het album begint met vier minuten vage muziek die bestaat uit drones, elektronische geluiden en een vrouwenstem die haar teksten op Diamanda Galás-achtige manier uitspuugt. Wanneer u dan nog niet afgehaakt bent, hoort u daarna nog een ruim half uur psychedelica die zeker niet onaardig is. Zo begint ‘Up To The Sky’ met een lome baslijn, die wordt bijgestaan door een fraaie in fuzz gedrenkte gitaarsolo. De vervormde stem zorgt voor een apart sfeertje. Samen met het stoner-nummer ‘Roller Coaster’ en het zwaar door Hawkwind geïnspireerde ‘Human Toad’ zijn dit de hoogtepunten van het album. Ook in het snellere ‘Turn On Your Mind’ horen we duidelijk de echo van Hawkwind.

Dat de heren dan in ‘Jungle Man’ net zo makkelijk switchen naar een soort Rumba mag op zijn zachtst gezegd opmerkelijk worden genoemd, al heeft het nummer, dat een beetje aan TC Matic doet denken, ook wel wat. ‘Halo Man’ is uitermate psychedelisch en lijkt weggelopen van een van de eerste Pink Floyd-platen. Net zoals de songs ‘Crystal Man’ en ‘Frankie’.

Voor Spiritus Mundi van Aqua Nebula Oscillator is de term ongrijpbaar uitgevonden. Het Franse viertal speelt met de mogelijkheden die hun instrumenten en effectapparatuur bieden. Het levert een plaat op die best goed te pruimen is, maar soms een wat ongemakkelijke sfeer oproept.
Recensent:Jan Didden Artiest:Aqua Nebula Oscillator Label:Tee Pee Records
Cover Sasquatsch - IV

Sasquatsch - IVSommige bands hebben simpelweg een naam uitgekozen die perfect past bij wat...

Cover Minyeshu - Black Ink

Minyeshu - Black Ink In Nederland zal de naam Minyeshu veel mensen vreemd in de oren klinken. In...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT