RECENSIE: Ricky Skaggs And Bruce Hornsby - Live: Cluck Ol`Hen

Skaggs
2013-12-16 Waarschijnlijk kent iedereen ‘The Way It Is’, de grote hit van Bruce Hornsby And The Range uit 1986. En wie het nummer zelf niet kent, kent toch in ieder geval de sample die ervan gebruikt werd in Tupac Shakurs postume hit ‘Changes’ uit 1998. Na ‘The Way It Is’ scoorde Hornsby in ons land geen hits meer, maar hij is sindsdien onverminderd actief in de Amerikaanse muziekscene. Hij zat in verschillende bands, waaronder The Greatful Dead, en bracht daarnaast een aantal soloplaten uit. Ook maakte hij in 2007 een album met de bluegrass-muzikant Ricky Skaggs. Dat album krijgt nu een vervolg met de liveplaat Cluck Ol’ Hen.

Op Cluck Ol’ Hen horen we een concert dat werd opgenomen in Ohama, Nebraska. Skaggs en Hornsby zingen allebei en spelen respectievelijk mandoline en piano. Ze worden bijgestaan door een flinke band, met daarin onder andere gitaristen Ben Helson en Paul Brewster en banjospeler Jim Mills. Ook is er een belangrijke rol weggelegd voor de fiddle van Andy Leftwich. De muziek is typische bluegrass, die wel wat doet denken aan die van bijvoorbeeld The Hackensaw Boys, alleen dan iets gladder. Dit laatste komt deels door de piano van Hornsby, maar ook door het zeer verzorgde spel van de andere bandleden.

Cluck Ol’ Hen opent met een viertal covers, waarvan er drie zijn geschreven door bluegrass-grondlegger en mandolinespeler Bill Monroe. De andere is van de hand van Carter Stanley, bluegrass-gitarist en –zanger. Na deze nummers volgt een erg mooie versie van Hornsby’s grote hit ‘The Way It Is’. Deze ruim tien minuten durende uitvoering is lekker uitgesponnen en verschillende bandleden krijgen de kans om hun skills te showen.

Het eveneens door Hornsby geschreven ‘Gulf Of Mexico Fishing Fishing Boat Blues’ is wat trager en melodieuzer dan de snelle bluegrass-nummers van het begin van de plaat. Het nummer behoort net als ‘The Way It Is’ tot de hoogtepunten van het album. Dit laatste geldt ook voor ‘White Wheeled Limousine’, een liedje over een man die op de dag van zijn bruiloft, in de bosjes achter de kerk wordt betrapt met een andere vrouw. Deze veertien minuten durende song gaat van snel naar langzaam en weer terug en laat opnieuw horen dat de bandleden allemaal zeer bedreven muzikanten zijn.

Cluck Ol’ Hen is een erg lekkere bluegrass-plaat vol uitstekende songs, gespeeld door een erg goede band en bovendien een herkenningspunt in de vorm van ‘The Way It Is’. Het is hiermee ook een prima plaat voor wie eens kennis wil maken met de bluegrass.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:Ricky Skaggs And Bruce Hornsby Label:Fontana
Cover Trivium - Vengeance Falls

Trivium - Vengeance Falls Trivium , dat is toch die band die met een hoop commotie ten tonele kwam als...

Cover Icon - This Is... Icona Pop

Icona Pop - This Is... Icona Pop ”I crashed my car into a bridge, I watched and let it burn” Nee, dit oogt...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT