RECENSIE: Spiritual Beggars - Spiritual Beggars

Spiritual Beggars
2014-01-09 Michael Amott had in 1993 al zijn sporen verdiend als gitarist van Carcass maar kon bij deze pure metalband niets met zijn liefde voor vette stonerrock. Als uitlaatklep daarvoor richtte hij Spiritual Beggars op. Dat was beslist geen bevlieging want tien jaar en acht albums verder bestaat de band nog steeds. Een moment om even bij stil te staan, misschien daarom deze re-release van het debuutalbum. Als bonus zitten er nog veertien demotracks bij voor de albums tot Ad Astra uit 2000 en zoals dat hoort is de release verkrijgbaar op vinyl.

De dampende retrorock op Spiritual Beggars stond in 1994 al als een huis. Al bij het eerste nummer ‘Yearly Dying’ weet je waar het heen gaat, zware riffs, drums die er lekker inbeuken en nu en dan wat inkleuring door keyboards. Dit is ouderwetse no frills rock and roll, stevig maar met een scheutje blues erbij. Als het je doet denken aan rockbands uit de seventies zal Amott tevreden knikken. Deze sound was begin jaren negentig niet erg populair maar momenteel wordt oude rock weer volop afgestoft en gerecycled. Zo loont het uiteindelijk toch om eigenwijs je eigen koers te varen in de muziek. Muzikaal is het hele album dik in orde zoals je mag verwachten van een topgitarist als Amott, maar het belangrijkste is toch die sfeer. Deze release geeft rockliefhebbers die in 1994 nog melktanden hadden of domweg hebben zitten slapen alsnog de kans om kennis te maken met dit sterke debuut. Daarbij moet je wel bedenken dat je op deze release alleen kennis maakt met de band in de eerste bezetting(en).

Ook de demo’s stammen uit die tijd. Veel daarvan zijn niet eerder uitgebracht en zijn vooral besteed aan de diehard fans. Ze klinken wat ruwer dan de albumtracks maar dat stoort bij dit soort muziek niet zo. Ook bij de demo´s is een cover van Trouble’s ‘Mr. White’ te vinden, dat is vast geen toeval want de muziek van Spiritual Beggars doet erg aan Trouble denken.

Spiritual Beggars is inmiddels groot genoeg om op eigen benen te staan ware het niet dat muzikaal multitalent Amott ook nog volop actief blijft in Arch Enemy, dat ook door hem werd opgericht. Van een man met zoveel energie en muzikale creativiteit kun je nog veel verwachten. Maar laten we op dit moment (opnieuw) genieten van dit lekkere album.
Recensent:Dave van der Sterren Artiest:Spiritual Beggars Label:Century Media
Cover Warbringer - IV: Empires Collapse

Warbringer - IV: Empires CollapseHet is komende januari (2014) alweer zes jaar geleden dat ondergetekende het...

Cover Necrowretch - Bestial Rites 2009-2012

Necrowretch - Bestial Rites 2009-2012 Begin dit jaar werden we getrakteerd op de debuutplaat van Necrowretch dat...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT