RECENSIE: Jack Starr - Out Of The Darkness

Starr
2014-01-27 Jack Starr is een gitarist die misschien niet tot de allerbekendsten gerekend mag worden, al heeft de man zijn sporen allang verdiend. De ex-Virgin Steele-gitarist heeft tenslotte al een respectabel aantal albums op zijn naam staan. Nadat hij in 1983 de metalband Virgin Steele verliet nam hij zijn eerste solo-album Out Of The Darkness op. Dit deed hij samen met Rhett Forrester, ex-zanger van Riot. De plaat is nu opnieuw uitgebracht in een geremasterde versie.

De vraag is waar we de plaat, anno 2014, moeten plaatsen in een muziekwereld die er tegenwoordig heel anders uitziet dan in 1984. Out Of The Darkness kreeg ten tijde van uitkomen lovende recensies, maar of de plaat heden ten dage nog zoveel stof zou doen opwaaien wagen we te betwijfelen.

Wat we horen is een goede hardrockplaat waarop harde stukken netjes afgewisseld worden met rustiger werk en wat instrumentale stukken, waarin Starr zijn kunnen laat horen. Desondanks klinkt een wat al te slijmerige song als ‘I Can’t Let You Walk Away’ wel erg gedateerd, net zoals ‘Let’s Get Crazy Again’ dat misschien in 1984 nog ruig was, maar nu als een hopeloos hardrockcliché overkomt. Gelukkig maken de pittigere nummers als het snelle ‘Chains Of Love’ en vooral het prachtig slepende ‘False Messiah’ weer heel veel goed.

Of Starr bekend was met Cuby & The Blizzards weten we niet, maar opvallend is wel dat het pianoloopje van ‘Window Of My Eyes’ als basis is gebruikt voor het instrumentale ‘Odile’. Overigens is dit wel mooi gelukt, maar waarom er afgesloten moet worden met een instrumentale versie van het wanstaltige ‘Amazing Grace’ is een raadsel.

Het originele album is verder nog aangevuld met zes tracks waarvan er vijf afkomstig zijn van het geheel instrumentale album A Minor Disturbance. In deze nummers doet het spel van Starr wel wat denken aan dat van Joe Satriani. De zesde song is eveneens instrumentaal en heet ‘Blue Tears Falling’ en is nooit eerder uitgebracht. Het zijn leuke toevoegingen aan een album dat niet heel bijzonder is, maar wel laat horen dat Jack Starr een bijzonder getalenteerde gitarist is die bij tijd en wijle best leuke songs kan schrijven.
Recensent:Jan Didden Artiest:Jack Starr Label:Limb Music
Cover Masters Of Disguise - Back With Vengeance

Masters Of Disguise - Back With Vengeance Masters Of Disguise is zo’n band die met haar eerste album al een hele...

Cover Leaves Eyes - Symphonies Of The Night

Leaves' Eyes - Symphonies Of The Night Leaves’ Eyes bestaat alweer ruim tien jaar en je zou bijna vergeten dat...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT