RECENSIE: Masters Of Disguise - Back With Vengeance

MOD
2014-01-21 Masters Of Disguise is zo’n band die met haar eerste album al een hele geschiedenis achter zich heeft. Zo is de bandnaam afkomstig van het album Master Of Disguise van Savage Grace uit 1985. Daarmee willen de bandleden overigens benadrukken dat ze geen kopie van deze band willen zijn, maar juist het gat opvullen dat deze speedmetallers achterlieten. Ze hoeven zich er overigens niet voor te schamen dat ze veel op elkaar lijken, want beiden vinden hun oorsprong bij Savage Grace-zanger en -gitarist Chris Logue. Deze is niet meer te horen op het onlangs verschenen album Back With A Vengeance, maar heeft hier toch zeker zijn sporen achtergelaten.

In 2009 probeerde hij zijn oude band Savage Grace weer bij elkaar te krijgen voor een reünie-tour, maar hij slaagde hier niet in door gebrek aan animo bij de originele bandleden. Het animo onder de fans was echter des te groter en zo besloot Chris Logue op een ander plan over te schakelen. Zo kwam hij in contact met de tributeband Roxxcalibur en lijfde alle muzikanten in als bandlid. Samen gingen ze op een succesvolle Europese tour, hadden plannen voor een nieuw album van Savage Grace, totdat Chris Logue plotsklaps met de noorderzon uit Europa verdween. Niemand heeft nog iets van hem gezien of gehoord sindsdien. De bandleden waren vrij om te gaan en staan zoals ze het ze uitkwam, maar besloten onder de naam Masters Of Disguise verder te gaan in dezelfde stijl. Een nieuwe zanger vonden ze in Alexx Stahl en zodoende konden de mannen aan de slag met Back With A Vengeance. Een plaat met een hele dikke knipoog naar vroeger als je alleen al kijkt naar de albumhoes, waarop dezelfde motoragent staat als op het album Master Of Disguise. Grote vraag is dan natuurlijk hoe dat op plaat klinkt.

Het is diezelfde mix van power- en speedmetal, waarbij de nadruk heel sterk op het gitaarwerk ligt. De nummers sluiten naadloos aan op het oude werk van Savage Grace. Zo naadloos zelfs dat ze ook qua onderwerp verder gaan waar die band gebleven was. ‘For Now And All Time (Knutson’s Return)’ is bijvoorbeeld een voortzetting van het nummer ‘Master Of Disguise’ van het gelijknamige album, dat gaat over het dubieuze dubbelleven van de agent op de hoes. ‘Scepters Of Deceit’ is een cover van het origineel zoals die al eens horen was bij Savage Grace en glijdt met gemak tussen de rest. Uiteindelijk heeft Chris Logue toch nog een muzikale vinger in de pap gehad met ‘The Templar’s Gold’, dat hij schreef in 2010. Het is één geheel en de nummers lopen goed in elkaar door.

Om een lang verhaal kort te maken, mocht je reeds bekend zijn met Savage Grace en staat er in dit verhaal niets nieuws voor jou, dan kun je deze schijf blindelings aanschaffen. Back With A Vengeance is een album voor de liefhebbers van power- en speedmetal pur sang.
Recensent:Roy Verhaegh Artiest:Masters Of Disguise Label:Limb Music
Cover Mr. Greedy - Mr. Greedy

Mr. Greedy - Mr. GreedyHet Belgische Mr. Greedy is trots op haar eerste EP, en dat mogen ze zeker...

Cover Jack Starr - Out Of The Darkness

Jack Starr - Out Of The Darkness Jack Starr is een gitarist die misschien niet tot de allerbekendsten...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT