RECENSIE: The Temperance Movement - The Temperance Movement

Temperance
2014-02-24 Wacht even, Earache…. was dat niet dat label dat aan de wieg stond van de death metal? Dat ons fantastisch doodsgenoegen schonk met acts als Carcass, Morbid Angel, Entombed en Napalm Death? Jazeker; maar deze barre tijden maken dat er niet meer op een paard (genre) gewed kan worden en de muzikale grenzen al een tijdje opgerekt zijn. Net als Roadrunner ook al lang geen puur metal label meer is.

Zo maakt het label dus ook al een tijdje goede sier met een aantal classic rock acts zoals het onvolprezen Rival Sons, Blackberry Smoke en nu dus The Temperance Movement. Het kwintet uit Londen heeft, net als Rival Sons, een enorme troefkaart in de gelederen: zanger Phil Campbell. Met zijn warme, soulvolle stem krikt hij het niveau van debuutalbum The Temperance Movement eigenhandig omhoog. Een album dat overigens in 2013 al verscheen, maar in 2014 moet de focus op de doorbraak liggen.


Want om nou te zeggen dat The Temperance Movement het wiel opnieuw uitvindt, absoluut niet. Maar met enerzijds onweerstaanbare stampers en anderzijds gevoelige ballads, die zich ergens ophouden tussen Creedence Clearwater Revival, Black Crowes, Small Faces en de Stones, verveel je je geen moment. Luister maar eens de ruige rocker 'Midnight Black' waar Campbell aardig in de buurt komt van John Fogerty, opener 'Only Friend' die een lekker Southern gospel-sfeertje heeft maar waarin Campell klinkt als Bon Scott. 'Ain't No Telling' had daarentegen weer niet misstaan op het debuutalbum van The Black Crowes, net als 'Be Lucky'.

Prachtige rustpunten zijn er in de vorm van 'Pride', met mooi bluesy gitaarwerk, het met slidegitaar opgesierde 'Chinese Lanterns', het weemoedige 'Lovers And Fighters' en het met veel gevoel gezongen 'Serenity'. Het levert een mooi uitgebalanceerd debuutalbum op dat weliswaar niet uitblinkt in originaliteit, maar wel in uitstekende songs. De band is in maart in Nederland te bewonderen.
Recensent:Mark Michels Artiest:The Temperance Movement Label:Dying Giraffe Recordings
Cover Alcoholic Faith Mission - We Stop The World From Falling Apart

Alcoholic Faith Mission - We Stop The World From Falling ApartVoor een band met Europese roots , zijn de albums van Alcoholic Faith...

Cover Eskimo Callboy - We Are the Mess

Electric Callboy - We Are The Mess “I have to satisfy the hunger of flesh, spread your cunt wide, I feel the...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT