RECENSIE: The Rifles - None The Wiser

Rifles
2014-02-12 Vanaf ongeveer het midden van het vorige decennium werd de (alternatieve) muziekwereld een aantal jaren beheerst door groepen uit het Verenigd Koninkrijk. Het begon met The Libertines, al bleef hun succes vooral beperkt tot het thuisland. Groepen als Franz Ferdinand, Bloc Party, Kaiser Chiefs en natuurlijk ook Arctic Monkeys werden echter ook buiten hun eigen land zeer succesvol. Geïnspireerd door dit soort bands volgde een hele golf aan Britse groepen, waaronder Klaxons, Enter Shikari, Little Man Tate, The View, The Pigeon Detectives en ook The Rifles.

Veel van deze groepen brachten een sterk debuutalbum en kwamen daarna met een veel zwakkere opvolger. Hierdoor zakten veel bands even snel weer weg als ze opgekomen waren. Dit gebeurde ook met The Rifles. De band debuteerde in 2006 met het sterke No Love Lost, dat vol stond met pakkende en urgente Britpopsongs. Op het tweede album Great Escape werd het allemaal al wat minder en op Freedom Run uit 2011 ging het echt helemaal mis.

Inmiddels zijn we weer ruim twee jaar verder en komt de band met haar vierde plaat None The Wiser. Hierop komt de band weer wat energieker en gedrevener uit de hoek dan op zijn voorganger. Met tien nummers in 36 minuten is het album lekker puntig en de vier heren uit de Londense wijk Chingford hebben bovendien een aantal lekkere nummers geschreven.

None The Wiser opent sterk met het redelijk felle ‘Minute Mile’, gevolgd door het nog snellere ‘Heebie Jeebies’. In het typisch Britse ‘Go Lucky’ horen we een mooie melodie en goede samenzang. Dit is wat het eerste album van The Rifles zo leuk maakte, al gebiedt de eerlijkheid te zeggen dat de songs op die plaat nog net iets beter waren.

Ook de meeste andere songs op None The Wiser zijn prima, met als uitschieters ‘Catch Her In The Rye’, ‘The Hardest Place To Find Me’ en ‘Shoot From The Lip’. Deze songs bezitten alle drie een goede melodie.

Genoeg lekker in het gehoor liggende nummers op None The Wiser dus, maar het probleem is dat ze niet echt blijven hangen. De plaat luistert lekker weg, maar geen van de liedjes nestelt zich in je hoofd. Daarnaast is het natuurlijk de vraag of er anno 2014 nog iemand op The Rifles zit te wachten. Het goede nieuws is echter dat The Rifles weer leuke liedjes schrijven, die bovendien niet gebukt gaan onder een overdadige productie. None The Wiser is hiermee een stuk beter dan we hadden durven hopen.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:The Rifles Label:Cooking Vinyl Records
Cover Sharon Jones & The Dap-Kings - Give the People What They Want

Sharon Jones & The Dap-Kings - Give The People What They WantNa haar overwinning op kanker pakt Sharon Jones samen met The Dap Kings...

Cover Various - The Best Place To Go! Go!

Various - The Best Place To Go! Go! Afgelopen december vierde de Amsterdam Beatclub haar tienjarig jubileum met...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT