RECENSIE: Warpaint - Warpaint

Warpaint
2014-03-16 Vier dames uit Los Angeles vormen samen de indierockband Warpaint. Inmiddels bestaat de band sinds de oprichting op Valentijnsdag 2004 alweer tien jaar. Opvallend is dat het viertal alle tijd neemt voor hun muziek en niet mee gaat in de druk van commerciële prestaties. Pas in 2010 brachten ze hun debuutalbum The Fool uit, waarna ze door de BBC werden genomineerd voor ‘Sound of 2011’. Pas vier jaar later verschijnt de titelloze opvolger.

In de afgelopen jaren bracht de band al naar buiten dat ze meer en meer bezig waren om samen te experimenteren en samen te schrijven. De nieuwe nummers die ontstonden, kwamen vaak uit jamsessies, zowel tijdens het oefenen als ook op het podium. Ze spraken over een meer minimalistisch geluid en invloeden uit de rap- en R&B-hoek.

De muziek die Warpaint maakt, kan omschreven worden als psychedelische rock of noise pop. Zeker dit tweede album zit vol met galm en de ijle stemmen van de zangeressen maken de muziek soms ijzig koud. Sterk is de spanning die de band soms weet te leggen in de opbouw van hun nummers, zoals bijvoorbeeld bij ‘Biggy’. De R&B-invloeden zijn te horen op ‘Go In’, dat naast een zwoele beat verder erg kaal blijft.

Het album vraagt je om geduldig te blijven luisteren, zelfs als de muziek soms wat ongemakkelijk klinkt. Uiteindelijk moet het album met een aantal luisterbeurten groeien. Toch biedt Warpaint iets te weinig muzikale afwisseling om je in haar greep te houden. De plaat opent sterk met een leuk intro met ‘fuzzy’ drums. Zowel ‘Keep It Healthy’ als de single ‘Love Is To Die’ zijn fijne, catchy dreampopliedjes. Ook het daaropvolgende ‘Hi’, dat sterk leunt op stuwende drums, is leuk. Daarna zakt de muziek wat in, om er maar zelden (‘Drive’ is nog een opsteker) het niveau van de eerste tracks te halen.

Met een vernieuwd geluid is Warpaint op artistiek gebied zeker gegroeid. Toch vereist de titelloze opvolger een hoop aandacht, geduld en luisterbeurten. Liefhebbers van het psychedelische genre kunnen genieten van een nieuwe plaat. Mensen die graag wat meer rechttoe-rechtaan-muziek willen horen, kunnen Warpaint beter links laten liggen.
Recensent:Mark den Dulk Artiest:Warpaint Label:Rough Trade Records
Cover Dum Dum Girls - Too True

Dum Dum Girls - Too TrueDe totstandkoming van het derde Dum Dum Girls album was geen makkelijke...

Cover The Go Find - Brand New Love

The Go Find - Brand New Love Begonnen als een los project van zanger en multi-instrumentalist Dieter...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT