RECENSIE: Tellurion - Tellurion

Tellurion
2014-03-10 Djent is een modeterm die momenteel overal de kop opsteekt. Het is een extra handvat voor ons recensenten om de een band in een hokje te plaatsen. Aan de andere kant, wat is er mis met de termen metalcore of mathcore? Of gewoon metal? Nog meer hokjes maakt het alleen maar (zeker voor de leek) ondoorzichtiger en de scheiding tussen de genoemde genres valt eigenlijk niet met goed fatsoen te trekken. Maar als zelfs de bands deze term gaan gebruiken is het einde zoek.

Ook het Zeeuwse Tellurion noemt haar stijl modern metal/ djent wat er op neerkomt dat op hun in eigen beheer opgenomen debuutalbum vol staat met metal waar een stevige voorliefde voor metal- en mathcore in doorklinkt. De band is begonnen als coverband en speelde nummers van Pantera, Machine Head en Lamb Of God, en dat is te horen. De machinale en veelal logge riffs ondersteunen de negen metalsongs die weliswaar niet uitblinken in originaliteit maar uitstekend in elkaar zitten. Wel verstoren de cleane vocalen soms de bruutheid, zoals in het snelle ‘Stones Break The Water’, maar in het wat meer epische ‘The Architect’ is het juist weer een briljante toevoeging. Over het algemeen zijn de cleane stukjes fijn voor de broodnodige afwisseling.

De hoogtepunten van de schijf liggen bij het eerder genoemde ‘The Architect’ en het brute ‘Mountains Crumble’, dat een prettig gitaarloopje bevat. De lekkere groove in ‘Portal Of The Sun’ en de fijne zanglijn maken dat ook dit nummer eruit springt. Hier doet zanger Elton Boussen heel mooi werk. Prachtig! Ook het bijna swingende ‘22-7’ is een prima nummer. En wat te denken van het intens treurige gitaarloopje aan het einde van afsluiter ‘Ruined’. Kippenvel!

Metalcore en aanverwante genres zijn inmiddels tot op de laatste druppel uitgemolken, ook daar doet Tellurion niets aan. Neemt niet weg dat de Zeeuwen binnen het genre prima nummers weten te maken. Voldoende variatie maakt dat haar debuut zeer genietbaar is. Daarbij heeft de mastering van Jochem Jacobs er voor gezorgd dat de plaat je een flinke klap in je smoel geeft. Laten we verder alle hokjes laten voor wat ze zijn en gewoon stellen dat Tellurion een prima METAL-plaat (met hoofdletters) heeft gemaakt. Niets meer en niet minder.
Recensent:Jan Didden Artiest:Tellurion Label:Eigen Beheer
Cover Puin + Hoop - Er Zit Een Gat In De Soep

Puin + Hoop - Er Zit Een Gat In De SoepHet materiaal op Er Zit Een Gat In De Soep ontstond toen de heren van Puin...

Cover The Robert Cray Band - In My Soul

The Robert Cray Band - In My Soul De Robert Cray Band is een van de meest constante krachten in de blues. Met...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT