RECENSIE: Puin + Hoop - Er Zit Een Gat In De Soep

Puinhoop
recensie cijfer 2014-03-25 Het materiaal op Er Zit Een Gat In De Soep ontstond toen de heren van Puin + Hoop een nieuwe live setup aan het testen waren. Het was de bedoeling om een concert op te nemen, maar dat mislukte. De testopnamen bleken echter erg goed te zijn en deze verdienden een release. Helaas waren er wat moeilijkheden met het geluidsbeeld, waardoor de groep de opnamen aanvankelijk links liet liggen. Desondanks bleef het idee om deze sessies uit te brengen en dat is nu dus uiteindelijk gebeurd.

Op het vorige album, Door, experimenteerde Puin + Hoop met geïmproviseerde muziek, post industrial, drones en soundscapes. Op Er Zit Een Gat In De Soep zetten ze deze lijn voort, maar het geluid op deze drie tracks tellende EP is minimaler dan voorheen. Ronald van Dillewijn, Remco Verhoef en Erik Uittenbogaard hebben hun muziek aangevuld met krautrock, kosmische muziek en ambient techno.

Er Zit Een Gat In De Soep bevat drie tracks. De EP opent met de track ‘Er Zit’, dan volgt ‘Een Gat’ en de afsluitende track heet dan natuurlijk ‘In De Soep’. Deze titels betekenen verder niets, maar ze passen, aldus het persbericht, wel goed bij de muziek.

‘Er Zit’ is een lang track (ruim twaalf minuten) die met name bestaat uit drone-achtige geluiden. De sound is rauw en een beetje ongemakkelijk. Net over de helft wordt het geluid iets toegankelijker en horen we duidelijke invloeden van de hele vroege Kraftwerk.

‘Een Gat’ is met zesenhalve minuut een wat korter nummer. In het eerste gedeelte van deze track horen we opnieuw een zeer monotone, vrij rauwe sound. Vlak voor het eind volgen echter toch wat meer toegankelijke geluiden, al blijft enige melodie of structuur ver te zoeken.

‘In De Soep’ is met ruim vijftien minuten de langste track op Er Zit Een Gat In De Soep. Dit nummer heeft ook het meeste structuur en bevat een duidelijke invloed van kosmische muzik en daarnaast een flinke scheut ambient. ‘In De Soep’ ligt ook makkelijker in het gehoor dan de andere twee tracks, al is dat hier natuurlijk wel een relatief begrip.

Puin + Hoop maakt het de luisteraar niet erg makkelijk en hun muziek is dan ook voor een zeer klein publiek. Dat publiek wordt hier echter wel heel goed bediend, want Er Zit Een Gat In De Soep een zeer avontuurlijke en bovendien erg goede EP
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:Puin + Hoop Label:Narrominded
Cover Nashville Pussy - Up the Dosage

Nashville Pussy - Up The DosageAls geen ander krijgt Nashville Pussy het voor elkaar om genres als...

Cover Tellurion - Tellurion

Tellurion - Tellurion Djent is een modeterm die momenteel overal de kop opsteekt. Het is een extra...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT